Knezović: Što bi bilo da su hrvatski policajci u Mostaru prebili bošnjačkog mladića?

0

 

 

Posljednjih dana javnost je šokirana strašnim događajem iz Mostara. Naime, u noći na subotu mladića koji se zatekao u Franjevačkoj ulici u Mostaru pretukla su dvojica policajaca zbog kršenja policijskog sata. Dok se mladić uopće nije opirao policajcima, oni su ga najmanje deset puta udarili i bacili na beton ispred ulaza u zgradu. 

Po riječima mladića, podsjetimo, nakon toga premlaćivanja odveli su ga u policijsku postaju, napisali su mu kaznu te ga pustili da se vrati kući. Mladiću je tijekom noći pozlilo te se obratio hitnoj pomoći koja je utvrdila ozljede.

Mediji u Mostaru su objavili identitet policajaca nasilnika. Ovaj je slučaj dobio dodatno na značenju budući da su policajci Bošnjaci, a žrtva je mladić čijega su zarobljenog oca ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u mjestu Trusina kod Konjica.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije je osudio nasilje te je suspendirao dvojicu  policajaca, a cijeli slučaj preuzelo je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Marijan Knezović, politički analitičar, upitan je za komentar slučaja premlaćivanja te jesu li policajci prekoračili svoje ovlasti.

Bespredmetno je, kaže Knezović za Direktno, nakon video snimke uopće i govoriti jesu li ovlasti prekoračene ili ne – jer evidentno jesu i to na manijakalan način.

“Radi se o jednoj elementarnoj zakonitosti, naime u svakom slučaju, na svakom kutku zemlje, kada određene osobe dobiju represivne ovlasti bez kvalitetnih mehanizama kontrole i nadziranja, ispaštaju nevini i jača tiransko ponašanje”, rekao je pa nastavio:

“U BiH osim toga imamo i disfunkcionalnu paradržavu te nacionalne i konfesionalne napetosti na više razina, stoga su ovakvi slučajevi, iako gnjusni, relikt društva. Korupcija i nepotizam u institucijama također ne pomažu prevenciji ovakvih događaja. Tako se najviše šteti upravo poštenim i profesionalnim policajcima čiji imidž narušavaju kojekakvi Armini i Jusufi koji nisu zaposleni po profesionalnim standardima već po nacionalnoj pripadnosti uz uvijek prisutni okus političke korupcije i sitnog kokošarenja o javni džep.”

Upitan je li premlaćivanje bilo politički motivirano, odnosno postoji li nacionalna pozadina, Knezović je odgovorio: “Smatram kako je to moguće, ali uistinu nemam dovoljno informacija kako bih sa sigurnošću rekonstruirao slijed događaja. Ipak, ona informacija koju svi znamo je ta da su dva bošnjačka policajca, Armin i Jusuf, pretukli hrvatskog dečka, Slavena, u većinski hrvatskom naselju većinski hrvatskog grada na pragu zgrade u kojoj žive Hrvati. Onima koji lako zbrajaju dva i dva i sama ta informacija također može biti dovoljan putokaz”.

Što misli o prosvjedu koji je uslijedio te je li stvarno došlo do nacionalističkih ispada huligana ili je riječ o zloupotrebi tamošnjih medija?

Kako je rekao, nije bilo nikakvih ispada, ni huliganskih ni nacionalističkih. U demokraciji je, pojašnjava, sasvim legitimno, a čak i potrebno prosvjedovati. “To što su Hrvati u BiH okruženi nedemokratskim primitivnim stvorenjima kojima je koncept građanskog prosvjeda nepoznanica, to je već drugi par rukava i pitanju temeljne civilizacijske, a možda i evolucijske zaostalosti”, naglasio je.

Da su kojim čudom dva hrvatska policajca, dodaje, pred kamerama u Mostaru prebili bošnjačkog dečka na istočnoj strani, “vjeruje kako bi prosvjedi u Mostaru i Sarajevu bili posjećeniji od ukopa zločinca Tita te bi se od njih radio međunarodni spektakl sa svrhom daljnje ‘ustašizacije’ Hrvata”.

“Sarajevski mediji su uz tek pokoji izuzetak, propagandna mašinerija radikalno-islamističkog krila SDA i njezinih satelita. Tako nastoje ocrniti Hrvate i dezinformirati javnost u svakoj prigodi. No njihov kredibilitet postoji koliko i suverenost ‘države’ u kojoj pišu pa nas to ne treba brinuti i možemo ih ignorirati”, zaključio je Knezović u razgovoru za Direktno.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara