Komunistički zločini: IZ MASOVNOG GROBIŠTA ZLODIJEV BREG EKSHUMIRANO 35 OSOBA

Vrijeme:3 min, 42 sec

Na samom sjevernom dijelu Gračana, blizu šume nalazi se Zlodijev breg. Na tom je mjestu strijeljano i zaklano 50 hrvatskih vojnika i civila. Trenutno je na toj lokaciji pronađeno 35 žrtava. GPS pozicija grobišta Zlodijev breg u Gračanima nalazi se na:  N45 51.749 E15 58.542  310 m.

Partizanski zločini u Gračanima označavaju masovne pokolje koje su počinili Titovi partizani u razdoblju od 10. svibnja 1945. do kraja tog mjeseca u Gračanima u podnožju Zagrebačke gore blizu Zagreba. Prema svjedočenju sanitarnog inspektora Miroslava Haramije, koji je za “narodnu vlast” sanirao šumu punu nepokopanih tijela od kojih je prijetila zaraza, da bi poslije desetljećima skrivao jednu kopiju svojega izvješća, “žrtve su bile strahovito unakažene. Stratišta su bila strahovito puna raskomadanih i unakaženih golih ljudskih tijela. Glave su bile odsječene ili raskoljene sjekirama, bili su im prerezani grkljani, odsječeni udovi, spolni organi i dojke. Većini žrtava zaživotno su vađeni utrobni organi, većinom srca, jetre i maternice.” Žrtve su u Gračane dovodili lajbek milicionari, koji su pritom u kućama u koje su upadali silovali žene, te krali zlatninu i druge vrijedne stvari.

U masovna smaknuća je bila uključena VI. lička proleterske divizija „Nikola Tesla” pod zapovjedništvom generala Đoke Jovanića (odlikovan najvišim državnim “Ordenom narodnog heroja” 20. prosinca 1951. godine), te tzv. “lajbek milicionari”, dragovoljci sa zagrebačkog područja koji su se pridružili izvršenju komunističkog zločina. Egzekucije su trajale sve do početka lipnja 1945. kada je VI. divizija napustila selo.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata jugoslavenski komunisti u okolici Gračana su mnogo tzv. „narodnih neprijatelja” (civila i zarobljenih hrvatskih i njemačkih vojnika) likvidirali bez suđenja. Smatra se da je žrtava na području Gračana i obližnjih Šestina bilo više tisuća.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka organizirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te se prilikom istraživanja koje je trajalo od 2013. do 2018. godine vodilo i autentičnim zapisima župljanina Gračana pokojnog Miroslava Haramije. Prema njihovim zapisima u masovnim i pojedinačnim grobnicama samo na području Gračana nalazi se najmanje 738 osoba ubijenih 1945. godine pod komunističkim režimom za koje postoje pouzdani izvori o njihovim lokacijama. Ostale lokacije i žrtve u njima tek treba istražiti!Pokopani posmrtni ostaci pronađeni su na lokacijama Krivićev brijeg – 30 osoba, Obernjak – 41 osoba, Peščenka – 95 osoba, Gračani-Banjaluka – 24 osobe, Zlodijev breg – 35 osoba, Zdenčec – 66 osoba, Gračansko dolje – 3 osobe.

Kroz terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije pregledalo više od 11.000 m² na ovom području. „Bili su potrebni sati i dani rada kako bi se pregledale, antropološki i medicinski obradile kosti ovih žrtava. Pregledom 63.000 koštanih elemenata utvrđen je broj žrtava, njihova dob i spol te su utvrđene i evidentirane ozljede. Među žrtvama je 63 maloljetnika, od kojih čak 16 djece mlađe od 14 godina te dvije žene. Najmanje 112 osoba ubijeno je hitcem u glavu, a mnoge su ubijene tupim predmetima o čemu svjedoče brojne ozljede na kostima.

Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10. na 11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovna grobišta morali pokapati mještani Gračana.

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima 2019., u cintoru župne crkve u Gračanima pokopani su posmrtni ostaci 294 žrtve ekshumirane na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pod komunističkim režimom. Među njima su sahranjeni i ostaci 35 žrtava iz masovnog grobišta Zlodijev breg. Uz komemoraciju i ispraćaj posmrtnih ostataka, javnosti su prvi put predstavljene lokacije masovnih stratišta s potresnim, uznemirujućim fotografijama žrtava.

Pokop ekshumiranih žrtava s područja Gračana na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima 2019.

https://komunistickizlocini.net/Hrvatsko nebo

Odgovori