Luka Mišetić u odgovoru Ministarstvu vanjskih poslova Srbije i otkrio široj javnosti malo poznati podatak

Vrijeme:1 min, 34 sec

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije na Twitteru je objavilo sljedeći sadržaj na engleskome jeziku:

“Prije 50 godina, pripadnici hrvatske ultranacionalističke terorističke organizacije-Ustaše smrtno su ranili Vladimira Rolovića, veleposlanika Jugoslavije u Norveškoj, Japanu i konačno u Švedskoj, dok je služio kao jugoslavenski veleposlanik u Švedskoj. Preminuo je od ozljeda 8 dana kasnije.”

Hrvatskoj javnosti poznato je kako srpska diplomacija često koristi svjetsku pozornicu radi ocrnjivanja Hrvata i hrvatske države, a pogotovo u razdoblju Drugog svjetskog rata i nakon njega, u vrijeme komunističke diktature Josipa Broza Tita u Jugoslaviji. Srpski državni vrh gotovo unisono preuveličava broj žrtava u jasenovačkom logoru za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, no sada je putem službenog profila Ministarstva vanjskih poslova na Twitteru, pokušalo manipulirati atentatom na visokopozicioniranog jugoslavenskog agenta i zločinca – ne navodeći kontekst atentata, piše Narod.hr. No, na njihovu objavu reagirao je ugledni odvjetnik Luka Mišetić, najpoznatiji po obrani hrvatskog generala Ante Gotovine pred haaškim tribunalom:

“Vladimir Rolović također je bio visoki dužnosnik jugoslavenske tajne policije (UDBA), te je sam sudjelovao u političkim atentatima i upravljao jednim od najozloglašenijih komunističkih zatvorskih logora, Golim otokom, gdje je nadzirao masovna kršenja ljudskih prava političkih zatvorenika”, pojasnio je Mišetić.

 

 

Inače, Rolovića je ubio Miro Barešić, koji je i sam proveo 6 mjeseci na Golom otoku jer je odbio služiti vojni rok u JNA. Cilj mu nije bio atentat, već otmica radi razmjene političkih zatvorenika. Barešić je bio hrvatski politički emigrant te je većinu svog života proveo izvan hrvatske domovine.

Za vrijem života služio je vojsku u Paragvaju, a u Hrvatsku se vratio tijekom velikosrpske agresije 1991. godine. Služio je Zbor narodne garde, preteču Hrvatske vojske. U Hrvatsku se vratio pod imenom Božidar Smotalić, te je potom uzeo treće ime – Marko Marić. Poginuo je samo tri tjedna nakon dolaska u Hrvatsku, a okolnosti pogibije u selu Mirane Donje kod Benkovca ni do danas nisu posve razjašnjene.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)