Objavljena knjiga Domovina iznad svega – moj otac Mime Rosandić

Vrijeme:4 min, 18 sec

 

 

U nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Vinkovcima i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku objavljena je nova knjiga DOMOVINA IZNAD SVEGA MOJ OTAC MIME ROSANDIĆ autorice Nede Rosandić Šarić. Iznimno vrijednog sadržaja, što je vidljivo iz naslovnice čim se knjiga uzme u ruke, jer na njoj nalazi se vrijedna fotografija iz 1948. godine, poput niz drugih fotografija u knjizi do sada neobjavljenih i javnosti nepoznatih. Na poleđini nalazi se govor izrečen u sudnici kada je Mime Rosandić osuđen na smrt. Na klapama knjige otiskano je dragocjeno pismo svojim kćerima Aneri, Mari i Iki.

Samo pojedincima je poznato da je baš to pismo prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman čitao u trenucima potrebnih snage dižući moral svojim najbližim suradnicima i pred velike vojne operacije. To pismo u sebi ima snagu da podigne i odgoji čovjeka. Pisao ga je Mime svjestan da čini najviše što može za svoju Domovinu. U kazalu imena nalazi se 397 imena od kojih su brojni značajni povijesni likovi.

Predgovor knjizi nadahnuto je napisao Tomislav Jonjić u kojem je istakao „U šest kratkih rečenica tog pisma sublimiran je život pojedinca, obitelji i naroda. Sve je tamo: roditeljska ljubav, i zavičaj – zbijen u ikavici, ličkoj zvizdi i u onomu neizrecivom toplom ćakanu koji se ne potpisuje imenom, nego nadimkom što ga nosi iz djetinjstva – i ognjište u onome stvarnome i onome metaforičkome, budakovom značenju, i duboki i uzvišeni osjećaj dužnosti i krajnjeg smisla, ali i, pored svega i iznad svega – sloboda.“

U recenziji knjige Maja Runje napisala je: „Knjiga je ovo o velikim junacima. Ali pristup Nede Rosandić Šarić je nepatetičan i racionalan. Uključila je i očevo pismo puno kritika prema vlastima, pisao ga je u Austriji tijekom priprema za pokret. Ali na taj način, ne pojednostavljujući, junaštvo učinila i vidljivim. Junaci su naravno prvenstveno muškarci, oni koji uzimlju naprtnjače, napuštaju Austriju i idu prema Hrvatskoj – bez borbenih vozila, bez ležaja za noći pred njima, bez saveznika. Ali junjakinje su i žene, prva je Fina Rosandić, majka. Muža i ne pokušava zadržati, poznaje ga, zna da je rekao da će ići i zna da ne će uzmaknuti. Ali i druge žene, one koje u naručju nose svoju sitnu djecu, za ruku vode onu koja tek hodaju, i bez prtljage se ukravaju u stare poluteretne brodove za put preko oceana. Ali veliki su junaci i hrvatski franjevci, svećenici! U dalekoj i predalekoj Argentini prose kako bi prehranili i odgojili sinove izbjeglica. Djecu uče hrvatskome. I ohrabruju ih da budu snažni, poput roditelja, poput djedova i baka.“

Drugu recenziju potpisuje Anđelko Mijatović a istu je zaključio s riječima: „Neda Rosandić Šarić prikazala je sudbine pojedinca, skupina, pa i djela hrvatskog naroda u godinama nakon Drugog svjetskog rata, u izbjeglištvu i u domovini, i to na osnovi osobnog i obiteljskog sjećanja, dostupne istražne i sudske dokumentacije te dostupne literature. Radi se o doista uspješnom prikazu koji će pridonijeti sagledavanju stradanja devedeset šestorice hrvatskih domoljuba 1948. godine, a i sagledavanju stradanja njihovih obitelji i prijatelja, u borbi za slobodnu Hrvatsku. Autorica je pisala s velikim zalaganjem i s puno ljubavi, zaslužuje svako priznanje i pohvalu. Njezin će rad upotpuniti prazninu u hrvatskoj historiografiji o hrvatskim zbivanjima dvadesetoga stoljeća.“

Čitajući ovu iznimno zanimljivu knjigu, razmišljala sam s koliko ljubavi, strpljivosti i pažnje plemenito srce veze zlatnim koncem na svečanim odorama i nošnjama svaki mali ures koji simbolizira kulturu, tradiciju i identitet naroda. Upravo tako je Neda Rosandić Šarić spomenom na svaki od likova, njihove supruge, djecu, majke, braću, svu obitelj, cijele obiteljske sage, kao i patnju hrvatskog naroda satkala zlatnim slovima u ovu iznimno vrijednu knjigu Domovina iznad sve, moj otac Mime Rosandić.

Prekrasan odabir suradnika, Maja Runje, Anđelko Mijatović i Tomislav Jonjić dali su dodatnu draž knjizi, a posebno predgovor kojom nas je gospodin Jonjić uveo u dušu knjige. Znam da je gospođa Runje odradila junački posao trudeći se oko rukopisa ali isto tako sigurna sam koliko joj je treperilo srce uz sve ove napisane sudbine. Važan je doprinos koji je dao stručnim mišljenjem gospodin Mijatović, kojeg iznimno cijenim, a i sami nakladnici Dražen Švagelj predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Andrija Stojić predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku imena su koja će podržati knjigu. Svi časni i iznimni ljudi vrijedni dostojanstva ovog djela. Čast mi je dati barem i mali doprinos da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

Neda je napravila veliku stvar dajući doprinos u rasvjetljavanju povijesne istine. Divim joj se kako je stajala poput svjetionika vodeći nas kroz prešućeno vrijeme bola i nije dopustila da njeno svjetlo bude išta drugo osim čiste ljubavi, onoj koju joj je otac ostavio u nasljeđe. Nedo od srca ti hvala.

Uz izraze divljenja upućujem iskrene čestitke na objavljenoj knjizi Domovina iznad sve, moj otac Mime Rosandić i toplo je preporučujem svima na čitanje. Knjiga će biti dostupna putem Ogranaka Matice hrvatske u Vinkovcima i Čitluku, dostavljena svim većim knjižnicama i institutima i to potpuno besplatno po volji same autorice. Čime još jednom potvrđuje ljubav ostavljenu u nasljeđe. Predstavljanje knjige planirano je u ljeto 2021. godine ukoliko bude moguće zbog pandemijskih mjera. Nakon toga, knjiga će biti dostupna u elektronskoj verziji svima zainteresiranima određenim stranicama, o čemu će se naknadno informirati javnost.

 

Anita Martinac/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)