PROSVJEDI U SARAJEVU Prosvjednici traže smjenu Vijeća ministara i Vlade FBiH, blokirali prometnicu kod Parlamenta BiH

Vrijeme:1 min, 29 sec

Građani Sarajeva prosvjeduju zbog nesposobnosti vlasti da osigura cjepiva protiv korona virusa. Prosvjedi pod nazivom “Borba za život” potaknuti su napisima o uporabi neodgovarajućih respiratora, koje je Vlada FBiH nabavila preko firme Srebrena malina, a koji se koriste u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo. U anonimnom pismu anesteziologa KSCU navedeno je kako ne postoje šanse da se preživi na tim respiratorima, piše HMS.

Podsjetimo, zbog načina nabavke respiratora u tijeku je i sudski postupak protiv premijera FBiH Fadila Novalića.

Prosvjednici su blokirali glavnu prometnicu kod Parlamenta Bosne i Hercegovine. Kreću se s porukama: “Zaradite plaću”, “PCR test obavezan za sve koji ulaze u BiH”, “Dosta je”, “Spavate li mirno”…, javljaju sarajevski mediji.

Velika grupa građana kreće se pješice dok ih prati kolona vozila. Oni će se kratko zadržati ispred zgrade Parlamenta BiH, a potom je planirano da se kreću prema zgradi Vlade FBiH.

Prosvjedi su, kako piše “Avaz” organizirani zbog velikog broja umrlih građana od posljedica korona virusa, a organizatori su poručili kako traže ostavek Vijeća minsitara BiH i Vlade FBiH.

Kako je ranije rečeno građani traže imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim Planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa.

– Mislim da je ovo jedan bunt protiv nerada naše Vlade, naših ministarti. Umiranje građana, nenabavljanje cjepiva, ništa pozitivno nemamo reći – kazala je za „Avaz“ Amera Boden.

Muhidin Selimović kaže da je došao „da podrži sugrađane kako bi natjerao vlast da nam konačno nabave cjepivo, kako bi se ovaj život vratio u normalu“.

Vlado Vasić, jedan od okupljenih građana, kaže da je došao kako bi „probali spasiti ovo malo zemljice što je ostalo“

– Nas je sve manje i manje. To mora prestati – kaže Vasić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)