Odbijena tužba Trans Aid protiv GROZD-a: Nije bilo diskriminacije

Vrijeme:1 min, 18 sec

Odbačena tužba protiv Grozda

Pred nekoliko dana je Županijski sud u Zagrebu donio presudu kojom je odbačena tužba udruge  Trans Aid (za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba) protiv udruge Glas  roditelja za djecu – GROZD.

Trans Aid je optužio GROZD u lipnju 2018. zbog sadržaja koji su tada objavljivani u sklopu  građanske inicijative Grozd‘Istina o Istanbulskoj’, tvrdeći da ti sadržaji diskriminiraju i uznemiravaju trans  osobe. Budući da nisu mogli tužiti samu inicijativu kao neformalnu skupinu građana, tužili su  udrugu GROZD premda je ona bila samo jedna od mnogih udruga i osoba koje su podržale spomenutu inicijativu.

Sud je odbio tužbu jer je ustanovio da nije počinjena diskriminacija niti uznemiravanje trans osoba,  te da cilj građanske inicijative u sklopu koje je djelovala optužena udruga GROZD nije bila povreda dostojanstva transrodnih osoba, već skupljanje potpisa radi raspisivanja referenduma i sprečavanje  uvođenja Istanbulske konvencije. Sud je naložio udruzi Trans Aid da isplati udruzi GROZD sudske
troškove u iznosu od 10.000 kuna.

Ova presuda je jedna važna pobjeda demokracije, jer je bit demokracije upravo u tome da svatko  može izraziti mišljenje o nečemu i zalagati se za njega u društvu, bez bojazni da će to biti  proglašeno diskriminacijom onih koji se s tim mišljenjem ne slažu. Sprečavanje iznošenja različitih stavova bi značilo jednoumlje i ukidanje slobode mišljenja i govora.

Naša udruga Glas roditelja za djecu – GROZD je podržala ciljeve inicijative ‘Istina o Istanbulskoj’  jer smatra da se uvođenjem Istanbulske konvencije u Hrvatsku nameće znanstveno neutemeljena i  mnogim roditeljima neprihvatljiva rodna ideologija.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori