Nove mjere: Zabranjeni treninzi u zatvorenim prostorima, ne smiju raditi ni igraonice…

0
08.01.2021., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hravatske. Vili Beros. Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

 

 

U posljednja 24 sata imamo više od 2600 novih slučajeva zaraze, a 19 je pacijenata preminulo. Stožer bi danas na presici trebao predstaviti nove mjere koje će sutra stupiti na snagu.

Od sutra na snagu stupaju nove mjere. Nacionalni stožer civilne zaštite predstavit će na konferenciji za novinare nove mjere i komentirati porast broja zaraženih u Hrvatskoj.
Zvonimir Šostar je poručio kako je gradski stožer u Zagrebu donio nove prijedloge i da se neke stvari bitno mijenjaju. Nove mjere su obavezno korištenje maske u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju okupljanja i obaveza nošenja maski na svim otvorenim prostorima.

– Nema izuzetaka. Do sada je bilo ako se ne može držati razmak. Sada je svugdje na otvorenom prostoru – rekao je.

Krunoslav Capak komentirao je brojke koje su ovog tjedna za 47 posto veće nego prošlog tjedna.

Davor Božinović se osvrnuo na izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao da su razlog dva odvojena protokola na Plitvicama epidemiološke mjere.

– One su najbolje oružje da se branimo od širenja virusa i bolesti. Što se tiče protokola, naravno da je MUP zaduženo za protokol i ima svog ministra koji je i načelnik Stožera i u tom kapacitetu se mi viđamo ovdje već više od godinu dana. Moja je bila sugestija da s obzirom na povećan interes pripadnika braniteljskih udruga, sudionika akcija, obzirom da su se brojni i javljali, procjena je bila da bi se mogao očekivati veći broj sudionika od onog koji je propisan odlukama Stožera i zato smo predložili svima da se delegacije, a njih je sve skupa pet, kako se ne bi stvorila gužva, da sve delegacije polože vijence odvojeno. To je epidemiološki opravdanu i u skladu sa svim mjerama. Nije dobro epidemiološke mjere na taj način dovoditi u pitanje – rekao je Božinović.

– Moj je dojam da je prošlo onako kako je u Stožeru zamišljeno i kako treba provesti te manifestacije. Meni je žao što se nije moglo obilježiti s puno većim brojem ljudi, ali smo postupili odgovorno – rekao je.

O novim mjerama

– Cijeli taj posao oko mjera se dinamizirao u skladu s, nažalost, dinamikom epidemije koja je zabrinjavajuća. Stožer je danas donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, na prijedlog Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske koje su predložile posebne mjere. U skladu s dosadašnjim načinom rada, a budući da cijela situacija nije ista na cijelom području Hrvatske, nove ili strože mjere uvodimo dobrim dijelom na temelju lokalnih stožera – rekao je.

Produžili su do 15. travnja primjenu za tri odluke. Što se tiče okupljanja, tu su dvije izmjene.

– Zabrana treniranja u zatvorenim prostorima osim za 1. i 2. drugi rang natjecanja i profesionalne sportaše, a ograničen je i rad radionica i igraonica. Donesena je i nova odluka o privremenoj zabrani oko prelaženja granice, obzirom da je tu bilo najviše promjena, za ulazak u Hrvatsku se priznaje i brzi antigenski test, također se može ući i s potvrdom o cijepljenju i o potvrdi o preboljenju. Uređen je prelazak granice – rekao je Božinović i dodao kako je Zagreb predložio nove mjere koje će Stožer potvrditi do kraja dana.

Teretane za sad ostaju otvorene, potvrdio je Božinović.

Što se tiče Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, tamo će se skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 20 sati, maske su obavezne i na otvorenom gdje se očekuje veći broj ljudi, zabranjena su sportska natjecanja u zatvorenim prostorima, na snagu stupa i zabrana prodaja alkohola od 20 do 6 sati…

Što se tiče prijedloga zagrebačkog stožera da će maske biti obavezne na otvorenom, Capak je rekao da nema smisla da se nosi maska ako su građani negdje sami. Poručio je kako je u drugim županijama predloženo da se maske nose na mjestima gdje ima puno ljudi, a ne ako, primjerice, sami šeću psa.

 

24 Sata.hr/https://www.24sata.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara