Milanović o etnobiznismenu

Vrijeme:6 min, 46 sec

Čaršijski lopovluk

Ovih dana padaju teške riječi dok Milanović za predsjednicu Vrhovnog suda forsira kandidatkinju koja je svojedobno štitila Perkovića, a svoju karijeru 2017. na prijedlog Vlade RH željela nastaviti radeći za civilizacijsku sramotu zvanu Haaški sud. No, to ne znači da Milanović pri tome ne govori istinu.

Posebno oštro u “europskoj prijestolnici kulture” Rijeci, pored skrušene ministrice (ne)hrvatske kulture, Zoran Milanović komentirao je Milorada Pupovca, koji od Plenkovića dobiva ustupke kao ne tekućoj traci. Najvećeg etnobiznismena u RH Milanović je nazvao prljavim jer je za njegovu kandidatkinju rekao da je padobranac.

Milanovic i mala Nina

To kaže čovjek koji je, na pravdi Boga, s 10.000 glasova hrvatskih Srba ušao u sabor. Koga on predstavlja i u čije ime govori. Na svakim izborima dobijem više glasova Srba nego Pupovac u cijelom svom bezvrijednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom, nepoštenom, i vrijeme je da se to konačno kaže. Josipović je to nazivao etnobiznisom, ja čaršijskim lopovlukom. Neka nekretnine podijele ljudima na Baniji koji moraju spavati sa svinjama. Zadnji je koji može govoriti da je ona padobranka, poručio je Milanović.

Poruka Pupovcu – predstavnik svih siromašnih, manipuliranih Srba sam ja, Zoran Milanović, zagrebački Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Bok, Pupovac! – zaključio je Milanović.

Pupovčeva konferencija za tisak

Nakon ovih riječi Milorad Pupovac sazvao je konferenciju za novinare. Prije toga je na Facebooku objavio poruke koje mu je Milanović slao proteklih dana.

Bravo Milorade! Tražit ću da USKOK istraži motive. Takve stvari se rade samo za novac i ekvivalente usluge. Krasno društvo.

Srami se bijedniče.

Uživaj u nemoralno stečenim nekretninama u Preradovićevoj. Moja greška. Trebalo je to prodati i podijeliti siromašnim Banijcima. Na kojima parazitiraš.

Srpski narod procvat će u Hrvatskoj kada se otarasi tebe i tvojih lopova.

Dnevnice koje si naroljao kao moj promatrač u Europarlamentu, da si čovjek podijelio bi siromašnim ljudima u Majskoj Poljani a ne bi kupovao kuće i stanove. A njih obasipao darovima onog čaršijskog ološa iz Beograda.

Pupovac je na konferenciji za tisak dosta opsežno govorio.

Što se tiče optužbi da smo profesoricu Đurđević provukli kroz blato, to odbacujem kao alternativnu realnost odnosno laž. Izrazito cijenim profesoricu Đurđević i branio sam je od desničarskih krugova koji su je prozivali po porijeklu i to ću uvijek činiti. Ali ako je netko provukao kroz blato uglednu članicu akademske zajednice, onda je to Milanović”, rekao je Pupovac.

Reći da sam rekao da je ona padobranka je iskrivljavanje onoga što sam rekao. Izrazio sam skepsu prema načinu na koji je ona ubačena u priču. Iz tog razloga razlika između sistemskog pristupa u iznalaženju izbora presjednika Vrhovnog suda i reforma pravosuđa s jedne strane i padobranskog pristupa s druge, nije se odnosila na profesoricu Đurđević, već na Milanovića, objasnio je Pupovac.

Što se tiče druge važne komponente, pitanje koja je svrha svega ovog, i nije li trenutak da je, s obzirom na pristup čitavoj stvari od strane Milanovića, već mogla biti postignuta suglasnost, Možda je to mogla biti i profesorica Đurđević. Jer ona je dobar kandidat. No, Zoran Milanović nije smatrao potrebnim da s ikime razgovara. Želio je instrumentalizirati zastupnike i većinu te utjecati na odluke saborskih zastupnika. Umjesto da se usmjeri na razgovor s predsjednkom Vlade i Sabora, Milanović je krenuo politikom nametanja. I na taj način jednu časnu osobu s časnom akademskom karijerom doveo u situaciju da postane predmet spora između onih koji su trebali razgovarati, a ne se sukobljavati. Probao sam tome doprinijeti, ali ne mogu pristati na to da mi netko nameće nešto što ne vjerujem, izjavio je novinarima Milorad Pupovac.

U mandatu Milanovića, nismo uspjeli spojiti na struju ni jednu kuću, ni jedno selo osvijetliti, a čuo sam obećanja, ali nijedno rješenje. Kod njegovog sam ministra čekao po 6 mjeseci. Pa bih pitao Zorana zašto ne mogu do njega, a on bi pitao: Zašto me neće primiti? Toliko o brizi za Srbe od njega. Toliko o glasovima koje je dobio od Srba. Ova stranka mu je, kad god mu je trebalo, davala glasove. Toliko o zahvalnom Zoranu Milanoviću. Da nije bilo glasova SDSS-a na EU izborima, predsjednik Vlade bi bio Karamarko i SDP bi se osramotio. SDSS je njima spasio čast, pohvalio se Pupovac.

Na kraju, ovaj prostor Prosvjete u kojem se nalazimo, u kojem navodno Pupovac zgrće pare, na ovoj drugoj strani neki drugi koji su uzurpatori zgrću pare i mi se borimo da to prestane, izjavio je Pupovac.

– Milanović bi trebao imati potrebu vidjeti što se događa s imovinom koju je Vlada darovala jer nije bilo drugog načina da Prosvjeta dobije imovinu. Tad je rekao da je to povijsni pokušaj ispravljanja nepravde. Sada kaže suprotno. Mi ovaj prostor spašavamo da se ne uruši. Je li to besprizorno? Ljudi koji su ovo koristili bili su zaštićeni kao lički medvjedi. Umjesto da Milanović njih proglasi besprizornima, on takvima proglašava nas. Zašto? Možda nema komunikacije između Milanovića A i B. Ja sam samo saborski zastupnik i profesor lingvistike.

Inače, dio hrvatskih medija prenio je i to da je Milorad Pupovac tijekom konferencije za medije jecao.

Milanović već odgovorio

Tijekom današnjeg dana stigao je preko Facebooka odgovor Zorana Milanovića na navode s Pupovčeve konferencije za tisak.

Očekivano, nakon urgentnih konzultacija sa svojim principalom, plačibaba Pupovac, ustreptao do ganuća, uz tihu slutnju suza, nastavlja s lažima i teškim glupostima, piše Milanović.

Zaziva, blagoš nama, i Radu Končara, heroja otpora s kojim su bratski ratovali moji didovi, stričevi i ujci. Ne znam za njegove.

Očajno nekoherentan za jednog profesora lingvistike, pokušava podvaliti idiotariju prema kojoj Predsjednik Republike krši Ustav vršeći pritisak na njega i zastupnika Kajtazija. Prvo, ne uspoređuj sebe s Kajtazijem, crni Milorade. Veljko je ušao u Sabor s tri tisuće glasova. U Republici Hrvatskoj ima deset tisuća Roma. On u toj populaciji ima veći legitimitet nego ja u općoj. Ti s mizernih deset tisuća glasova. Srba je u Hrvatskoj prema zadnjem popisu bilo 200.000, ali dobro znamo da sigurno još sto tisuća naših građana ima porijeklo/identitet koji je u manjoj ili većoj mjeri srpski. Čak deset tisuća ih je odabralo tebe. Ja bih se, na tvom mjestu, figurativno, ubio. Ili zašutio. Predstavnik Srba u našoj državi, jednako kao što sam predstavnik Hrvata, sam ja, ne ti. Tople i bratske riječi koje mi već više od petnaest godina upućuju hrvatski Srbi stvorile su u meni i vrlo jaku emociju prema njima. “Zoki, ti si majka srpskog naroda”, često bi mi tepale starije žene i majke Korduna, Banije, Plaškog, Lapca… Asocira li ti to jednog drugog junaka onog davnog rata, Milorade?

Pupovac “optužuje” Predsjednika Republike da utječe na saborske zastupnike da izglasaju njegov prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda, što je “nedopustivo”. A Predsjednik RH je Ustavom ovlašteni predlagatelj. Međutim, premijer Plenković i ministar Malenica mogu i smiju utjecati na zastupnike i određivati koga će izabrati, iako nisu ni na koji način ovlašteni.

Dobra logika

Kada si me povlačio za rukav po hodnicima Vlade i kamčio od mene za sebe i svoje jarane basnoslovno vrijedne nekretnine i parcele srpske Prosvjete u centru Zagreba, jesi li tada, o Milorade, ‘vršio pritisak’ na šefa izvršne vlasti hrvatske države, ucjenjujući ga/me s tih par žetončića u Saboru. Koji mi nisu bili potrebni, jer sam dobio izbore apsolutnom većinom, s nešto manje od milijun glasova. Od čega stopedeset tisuća Srba, brat bratu. Što te je duboko živciralo i frustriralo.

Milorade, nisi novinarima pokaz’o sve radosne objave moje. Opet cenzuriraš, kao u Novostima, kao u Kumrovečkoj školi.. čik, objavi, ako smiješ. Nema tu ničega prostačkog, nikoga nisam nazvao smećem ili baljezgao o profesoricama prava koje se rado prepuštaju vucaranju po blatu. Samo prokleta istina.

Zlatu Đurđević si prvo nazvao samodiskvalificiranom (original Plenkovićev plitki vokabular, ergo protuustavni pritisak? Or what?) padobrankom, da bi je, nakon što sam te raskrinkao k’o zadnjeg mehanskog tata, danas obasuo komplimentima. U čemu je, onda, problem, crni Mićo, ustavobranitelju naš? Jedino što vas, dakle, zanima jest kavga sa mnom – evo, imate je – ali prije svega želite spriječiti svaku promjenu u HDZovom pravosuđu, po Plenkovićevom nalogu. Nećeš izbjeći strašni sud i suočenje s mojom kandidatkinjom u Saboru. Bistre oči uplačljive oči. I okani se brige za tuđu djecu i nji’ov razvoj. Djecu plaše tobom, ne mnome, crni Milorade.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori