Otkriveno za koliko novaca nude cjepiva na ‘dark webu’

0

Krivotvorene potvrde o cijepljenju, lažni rezultati testiranja na Covid, pa čak i cjepiva protiv koronavirusa – sve to na prodaji je i na tzv. digitalnom podzemlju. Prema izvješću Check Point Softwarea, oglasi za cjepiva protiv koronavirusa povećali su na dark webu za više od 300% u posljednja tri mjeseca.

“Dark web” dio je Interneta kojeg tražilice ne otkrivaju, a koji internetski kriminalci često koriste za prodaju i kupovinu ilegalnih stvari, od brojeva kreditnih kartica i lijekova do cyber oružja. Sad u ponudi imaju i proizvode povezane s koronavirusom, uključujući i cjepiva.

Nude se različite marke Istraživači su pronašli više od 1200 oglasa cjepiva.

Cijene variraju ovisno o marki pa se tako cjepivo Oxford-AstraZeneca može kupiti za oko 500 dolara, cjepivo tvrtke Johnson & Johnson za 600 dolara, baš kao i rusko cjepivo Sputnik V, dok kinesko cjepivo Sinopharm stoji 500 dolara. No cijena u nekim oglasima raste i do 1000 dolara po dozi, prenosi Fortune.

“Postoje dokazi koji sugeriraju da neki od tih prodavača pružaju originalne doze”, rekao je za CBS Dmitrij Galov, istraživač iz slične studije koju je provela tvrtka Kaspersky.

Dodao je i da se sva prodaja vrši u kriptovalutama, poput bitcoina, zbog čega ih je teško pratiti i otkriti. S druge strane, Lev Kubiak, glavni sigurnosni službenik u tvrtki Pfizer, rekao je za CBS MoneyWatch da su otkrili nekoliko slučajeva prevaranata koji krivotvore njihovu ambalažu, ali cjepivo nije autentično.

Velika je ponuda i negativnih testova COVID-19. Čak se reklamiraju i ponude “kupite dva negativna testa, trećeg dobijete besplatno”. Ti krivotvoreni rezultati mogu se kupiti za 25 dolara za manje od 30 minuta. Prema istom izvješću, oglasi za lažnu dokumentaciju na “dark webu” porasli su za 300% u posljednja tri mjeseca.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara