NJEMAČKA: Produžuje se lockdown do sredine travnja

0

 

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su produljenje zaključavanja do 18. travnja te su pozvale građane da tijekom uskršnjih blagdana pet dana ostanu kod kuće kako bi slomili treći val pandemije koronavirusa, rekla je kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je u pregovorima koji su potrajali duboko u noć potaknula čelnike 16 njemačkih država na oštriji stav u borbi protiv pandemije, preokrenuvši planove za postupno otvaranje gospodarstva, dogovoreno ranije ovog mjeseca.

“Njemačka je u vrlo ozbiljnoj situaciji s obzirom na širenje inačica virusa i ima sve veći broj infekcija”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare, dodajući da je Njemačka u borbi s vremenom kako bi cijepila svoje stanovništvo.

Njemačka je početkom ožujka počela suzdržano ublažavati ograničenja, ali je širenje zaraznijih inačica virusa izazvalo zabrinutost zbog preopterećenja bolnica.

Prema podacima Instituta za infektivne bolesti Robert Koch, u ponedjeljak je tjedni broj slučajeva na 100 tisuća stanovnika iznosio 107, što je iznad praga od 100 na kojem jedinice za intenzivnu njegu ostaju bez kapaciteta.

Tijekom blagdana zabranjena velika blagdanska okupljanja
Njemački građani bi prema sporazumu trebali ostati kod kuće pet dana, počevši od 1. travnja, pri čemu bi u što većoj mjeri trebali izbjegavati fizičke kontakte. No, sporazumom nije predviđeno zatvaranje svih trgovina, uključujući supermarkete, što je tražila Merkel.

Tijekom blagdana bit će, međutim, zabranjena velika blagdanska okupljanja koja će biti ograničena na dva domaćinstva ili do pet ljudi, a vlada će od crkava tražiti da uskrsne službe organiziraju virtualno.

Najspornije pitanje na sastanku bila su putovanja tijekom uskršnjih praznika, a Merkel je rekla da se ne savjetuju putovanja u inozemstvo. Nijemci, naime mogu slobodno putovati čak i usred pandemije, ali hoteli u toj zemlji ne smiju iznajmljivati ​​sobe turistima, što ostavlja putovanja u inozemstvo kao jedinu mogućnost ljudima koji žele otići na odmor.

Za zrakoplovne tvrtke uvodi se obveza testiranja putnika i članova posada prije polaska u Njemačku, ali Merkel i državni čelnici nisu uspjeli uvesti obveznu karantenu za sve putnike koji se vraćaju s odmora.

U Njemačkoj je u ponedjeljak sa 7709 novih slučajeva ukupan broj zaraženih porastao na 2.667.225, dok je broj umrlih porastao za 50, na 74.714.

Pregovori savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa bili su prekinuti u ponedjeljak navečer šest sati zbog neslaganja, a sporazum je postignut rano u utorak.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara