Dinamo epskim preokretom izbacio Mourinha za četvrtfinale Europske lige

Vrijeme:3 min, 40 sec

 

 

Zagrebački Dinamo je s 3:0 pobijedio Tottenhama na Maksimiru u osmini finala Europa lige i napravio povijesni podvig jer je s ukupnih 3:2 prošao u četvrtfinale ovog natjecanja.

Junak Dinama na ovom susretu bio je Mislav Oršić koji je zabio sva tri pogotka za hrvatskog prvaka te izbacio Josea Mourinha i njegovu momčad.

Ispisali povijest bez Mamića na klupi

Podsjetimo, dva dana uoči ove povijesne utakmice Dinamo je ostao bez trenera Zorana Mamića. Vrhovni sud RH potvrdio je u utorak nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića.

Zdravko Mamić je tako i pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a njegov brat Zoran Mamić, do utorka trener Dinama, odlukom Vrhovnog suda osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Damiru Vrbanoviću ostala je kazna od tri godine zatvora.

Nakon toga Zoran Mamić se povukao s mjesta trenera, a naslijedio ga je pomoćnik Damir Krznar koji je vodio Dinamo do ovog povijesnog uspjeha.

Prvo poluvrijeme počelo je mirno

U prvom poluvremenu nismo gledali nogomet kakav su ove ekipe ponudila u Londonu. Obje momčadi igrale su jako rezervirano, bez puno rizika i prilično sporo.

Manjak napadačke ambicije mogao se vidjeti i u tome da do 35. minute susreta nismo vidjeli niti jednu opasnu priliku koju bi vrijedilo zapisati. Obje momčadi su u tih 35 minuta samo jednom zapucale u okvir gola.

Centimetri spasili Tottenham

Nakon perioda u kojem smo svjedočili manjku napadačke ambicije obje momčadi, vidjeli smo minutu u kojoj je Dinamo spojio dvije sjajne prilike.

U 35. minuti je prijetio Majer s ruba kaznenog prostora, ali lopta je otišla malo pored gola. Mogao je Dinamo šokirati Tottenham iz ove prilike za koju zasluge idu Bartolu Franjiću i Arijanu Ademiju koji su oduzeli loptu i donijeli do Majera, ali centimetri su bili na strani momčadi iz Londona.

Sanchez i Lloris spašavali pred Ademijem

Ni minutu kasnije Dinamo se ponovno našao u šansi, a Majer je ovoga puta bio kreator. Sjajnom dugom loptom pronašao je Ademija na nekoliko metara od gola Llorisa, ali je loptu s njegove noge odnio raspoloženi Davinson Sanchez. Da Nizozemac nije stigao, Ademi bi vrlo vjerojatno poentirao za vodstvo iz ovako izgledne situacije, ovako je lopta završila kod Llorisa koji ju je lako odbio od gola.

Do kraja prvog dijela vidjeli smo još jedan pokušaj, ovoga puta Tottenhamov, jedini u prvom dijelu. Nakon kontranapada otvorila se prilika za Kanea koji je imao 1 na 1 s Livakovićem, ali vratar Dinama obranio je njegov pokušaj i odveo Dinamo na poluvrijeme bez zaostatka.

Dinamo je u drugo poluvrijeme ušao kao puno bolja momčad. Majer i Oršić sjajnim duplim pasom izigrali su desnu stranu obrane Tottenhama već u 50. minuti nakon čega je Majer vratio povratnu loptu do Petkovića na rub kaznenog prostora, ali udarac hrvatskog napadača završio je u bloku.

Prošlo je 13 minuta do sljedeće velike prilike Dinama koja je ujedno bila i pogodak, ali u tih 13 minuta Dinamo je bio bitno bolji od Tottenhama.

Dva gola vrijedna produžetaka

Onda je u 63. minuti nakon dodavanja Majera, Mislav Oršić ušao s krila na svoju desnu nogu i već karakteristično za sebe zabio u dalji vratarev kut. Lloris nije imao šanse.

Nakon gola Dinama nastavio se pritisak hrvatskog prvaka koji je trajao do kraja susreta, a u tom periodu pao je još jedan pogodak. Ademi je u 82. minuti prošao po lijevoj strani obrane Tottenhama i dodao do Atiemwena, a on je sjajno odigrao pred gol Tottenhama gdje je bio Oršić i zabio za 2:0. Dinamo je s ovim rezultatom otišao u produžetke.

Livaković spašavao u zadnjim minutama

Dinamu je prolazak u produžecima donio Oršić koji je postigao hat-trick. Krilni napadač Dinama uzeo je loptu gotovo na polovici terena, nanizao dvojicu igrača Tottenhama i onda neobranjivo pogodio iza Llorisa i povijest Dinama.

Imao je Tottenham u 115. minuti veliku priliku, pucao je Lo Celso, ali njegov udarac majstorski je obranio Dominik Livaković i spasio Dinamo, a nedugo nakon toga obranio je još jedan pokušaj Tottenhama, ovoga puta prijetio je Kane. Bio je to kraj Tottenhama.

SASTAVI

Dinamo: Livaković – Ristovski (Stojanović 90′), Theophile, Lauritsen, Franjić (Leovac 82′) – Jakić (Atiemwen 75′), Majer (Gavranović 82′), Ademi (117′ Perić) – Ivanušec, Oršić, Petković (Mišić 90′)

Tottenham: Lloris – Aurier, Sanchez, Dier, Davies (Reguilon 90′) – Sissoko, Winks (Ndombele 68′) – Lamela (Bale 60′), Alli (Lo Celso 68′), Moura (Vinicius 85′) – Kane.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)