Ide se u liberalizaciju Zakona o elektroničkim medijima

Vrijeme:1 min, 17 sec

Izmjene Zakona o elektroničkim medijima prošle su u Saboru prvo čitanje i sad se priprema tekst za drugo čitanje. Saborska procedura nema veze s lokalnim izborima, izjavila je nakon sjednice užeg kabineta Vlade ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– Sad se zakon usklađuje, vode se određeni razgovori oko nekih tema i nakon toga će biti upućen u drugo čitanje, dodala je Koržinek. Kazala je kako spor između A1 i United Grupe, odnosno N1, s tim zakonom nema veze te da je “netko plasirao tezu i temu veritkalne integracije koja se sad u javnom prostoru interpretira na način koji nema veze s ovim”.

– Zakon o elektroničkim medijima regulira samo rad nositelja koncesije u odnosu na operatore, a odnos vezano za naplatne kanale je odnos kompanije koja kanale kupuje i onih koji su vlasnici tih kanala. To nije i neće biti predmet niti jednog zakona niti je to predmet koji se uređuje na razini nacionalnog zakonodavstva, kaže Obuljen Koržinek.

– Stav je Vlade je da idemo u liberalizaciju zakona u dijelu koji se tiče reguliranja koncentracije, međutim u tom slučaju razmatramo određene druge instrumente koji generiraju ili osiguravaju medijski pluralizam, dodala je ministrica.

Na pitanje hoće li se ići u smjeru da netko tko je operater istovremeno može biti i vlasnik kuće koja proizvodi medijski sadržaj, kazala je da će se tada “uvesti drugi mehanizmi koji će osigurati da netko tko je istovremeno i nakladnik i operater, mora pod istim uvjetima ponuditi sebi i drugima” kanal za koji je dobivena koncesija.

https://vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)