IZBORI U NJEMAČKOJ CDU U ŠOKU! Merkel pretrpjela jedan od najtežih poraza

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Njemačka superizborna godina, “Superwahljahr”, počela je vrlo loše za dosad najjaču stranku na nacionalnoj razini, Kršćansko-demokratsku uniju (CDU).

Stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel ostvarila je lošije rezultate u obje savezne države u kojima su se održavali izbori, javlja Jutarnji list.

U Baden-Württembergu, glavni grad Stuttgart, očekivano su pobjedu odnijeli Zeleni koji su podebljali svoj rezultat od prije tri godine za oko jedan posto prema izlaznim anketama televizije ZDF.

CDU je, prema toj anketi, izgubio novih 3,6 posto i ostvario povijesno nizak rezultat u toj bogatoj i politički izuzetno važnoj pokrajini. U kojoj je CDU bio na vlasti do prije deset godina.

U saveznoj državi Rheinland-Pfalz (Porajnje-Falačka), glavni grad Mainz, veliko je iznenađenje jako dobar rezultat socijaldemokrata (SPD) kojima su ankete davale malu prednost u odnosu na CDU.

Čini se da je ugled dosadašnje pokrajinske čelnice Malu Dreyer bio presudan i SPD je pokazao da i dalje može pobjeđivati. Prema ZDF-ovoj anketi stranka je osvojila 35,5 posto glasova dok je CDU u velikom zaostatku na 26,9 posto.

“Ovo nije dobar izborni dan za CDU. Mi smo si u obje savezne pokrajine obećavali bolje rezultate od onih koje smo ostvarili”, rekao je u prvoj reakciji na nedjeljne izbore glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak. Bitno zabrinutije glasi izjava Nestora CDU-a, sadašnjeg predsjednika Bundestaga (njemački parlament) Wolfganga Schäublea: “Ovo nije ugodna večer za CDU”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)