Isusovački časopis predlaže obavezno cijepljenje vjernika kao uvjet dolaska u crkvu i sudjelovanja u sakramentima!

Vrijeme:2 min, 3 sec

Nedavno objavljeni članak u isusovačkom časopisu America, poziva na obavezno cijepljenje protiv COVID-19, kako bi se vjernicima dopustio dolazak u crkve, uz napomenu da bi bilo „moralno neodgovorno” da crkve ne provode takav „čin ljubavi i dobročinstvo prema bližnjemu”.

Važno je ovdje napomenuti da je časopis America vrlo utjecajan medij, zasigurno čitan u Rimu, te su im urednici čak zaposleni u Vatikanskom Uredu za komunikaciju. Sam utjecaj Družbe Isusove na zbivanja u Crkvi je danas značajniji nego ikad u povijesti. Ali to je ipak priča za drugi članak.

Naime, u ovom članku se navodi da bi cijepljenje protiv COVID-19 imalo najviše smisla u omogućavanju vjernicima da se vrate sakramentima. I ne samo to, uputili su snažan poziv da se takvo cjepivo nametne svim katolicima ako žele ostvariti pravo i obavljati svoju dužnost sudjelovanja u sakramentima.

„Nalog da vjernici prime odobreno cjepivo za Covid-19, očit je način da mogu u potpunosti sudjelovati i nesmetano pristupati sakramentima”.

Autori su spomenuli „etičku obvezu” da se, u ime Crkve, štiti sve koji su s njom povezani, naime „svećenstvo, zaposlenici i vjernici”. Fizički raspored u crkvi, kao i sami liturgijski obredi, smatrani su potencijalno opasnima za širenje zaraze.

„Moralno je neodgovorno da crkve pozivaju ljude da štuju i primaju sakramente bez poduzimanja svih učinkovitih koraka da se taj rizik svede na najmanju moguću mjeru”, napisali su autori članka. „Budući da odobrena cjepiva protiv Covid-19 pružaju jednostavno i učinkovito sredstvo za postizanje ovog cilja, crkve bi imale opravdanja u postavljanju obveze cijepljenja.”

Takav bi nalog bio u najboljem interesu „najosjetljivijih” članova zajednice, obrazložio je članak, navodeći da bi „starije osobe, osobe s invaliditetom, trudnice i njihova nerođena djeca i oni koji imaju pogoršano zdravstveno stanje”, imali koristi od propisanih cjepiva.

„Uvođenje cjepiva omogućilo bi svima, a ne samo onima koji imaju najmanji rizik od bolesti i smrtnosti ako se zaraze, ravnopravno sudjelovanje u bogoslužju i sakramentima.”

Članak je zastupao stav da, osim nekih posebnih medicinskih razloga (od kojih trudnoća nije bila jedna od njih), uopće nema legitimnih razloga koji bi omogućio odbijanje cjepiva. Pozivajući se na nedavni vatikanski dokument, cjepiva su proglasili moralno prihvatljivim, unatoč povezanosti s pobačajem.

Zanimljivo je da autori članka smatraju da je Crkva nužno podređena civilnim vlastima. U članku se spominje da bi svećenici trebali „prihvatiti naloge za cijepljenje” kao način da se vrate bogoslužju i izbjegnu bilo kakav sukob, izlažući svoje stajalište da Crkva treba tražiti dopuštenje civilnih vlasti za svoje postupke.

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori