SVETAC DANA “Sveta Franciska Rimska”

0

Supruga, majka, redovnica.

09.03.2021. 

Danas slavimo svetu Francisku Rimsku, majku šestero djece, udovicu i redovnicu.

Franciska se rodila 1384. u bogatoj plemićkoj rimskoj obitelji. Već u dobi od jedanaest goina znala je da želi biti redovnica, ali su je roditelji sa dvanaest natjerali da se uda. Unatoč tome što je bio ugovoren, brak je bio sretan i potrajao je četrdeset godina. Franciska je sa šurjakinjom posjećivala siromašne i bolesne, potičući i druge plemkinje da čine tako. Za vrijeme gladi, pretvorila je dio imanja u bolnicu i djelila hranu i odjeću siromasima. Kažu da su se zalihe hrane i odjeće same obnavljale na njezinu molitvu. S mužem je imala čak šestero djece, te se pokazala brižnom i požrtvovnom majkom. Dvoje djece izgubila je u epidemiji kuge. Pripisivali su joj i moć izliječenja. Još za muževa života živjela je čistoću i napredovala u životu molitve i posta.

Činila je čudesa i doživljavala ekstaze, te je imala vizije anđela čuvara, raja i pakla. Osnovala je Oblatkinje Marijine, bratovštinu pobožnih žena benediktinske duhovnosti, ali koje nisu polagale redovničke zavjete ni živjele u samostanima, nego su u svojim domovima živjele život kršćanskog savršenstva. Franciska je ostala živjeti u vlastitom domu, njegujući muža posljednjih sedam godina njegova života. Kad je on umro, preselila se u samostan koji je sam osnovala i postala mu poglavaricom.

Umrla je na današnji dan 1440. godine. Kanonizirana je 1608., a papa Pio XI. proglasio ju je zaštitnicom vozača. Štuje se i kao zaštitnica udovica. Prikazuju je u crnom benediktinskom habitu s bijelim velom, često u pratnji anđela čuvara.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara