PREDSJEDNIK SDA OTKRIO KARTE Izetbegović naslutio da od izmjena Izbornog zakona nema ništa, priznao da mu je uzor uređenje Republike Srpske

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

 

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (FENA) osvrnuo se na pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH naslutivši da stranka kojoj je na čelu neće pristati na izmjene izbornog zakona BiH. Insinuirao je i da je HDZ BiH protiv implementacije presuda Europskog suda za ljudskog prava. Izetbegović je izašao s uvjetom da se ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH svedu na simbolične ovlasti kakve ima Vijeće naroda RS pa da onda, eventualno, podrži izmjene Izbornog zakona.

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona ponovo su aktualizirani, a nedavno je održan i sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a, ali Izetbegović kaže da bi u cijeli proces izmjena Izbornog zakona trebalo uključiti i druge parlamentarne stranke, pravne eksperte i sve druge strane.

On kaže da od početka nije bio za reducirani format na čemu su insistirali predstavnici međunarodne zajednice jer su se vodili mišljenjem da su Izetbegović i lider HDZ-a Dragan Čović uspjeli riješiti pitanje izbora u Mostaru, a svjesni su da je tu glavna zamka te da ako se taj čvor u Federaciji razveže mogu se očekivati pomaci.

Mišljenja je da svi trebaju biti dio tih pregovora, jer cijela struktura neće biti u stanju uspostaviti Interresornu radnu skupinu koja se treba baviti tim pitanjima, a kamoli da riješi pitanja koja nisu riješena kroz takozvani “Travanjski paket” i brojne druge napore međunarodne zajednice.

Ne želi, kako kaže, da ovi pregovori dožive kolaps, ali je izrazio bojazan da će upravo do toga doći uskoro jer su odveć udaljeni stavovi između SDA i HDZ-a. SDA inzistira da se implementiraju presude Europskog suda za ljudska prava koje stoje na građanskom principu da svaki građanin može glasovati za koga god hoće i da se kandidira za svaku poziciju u BiH, što HDZ ne želi.

Najavio je da će u sljedećim danima biti organizirani sastanci radnih skupina s tim u vezi, ali Izetbegović smatra da su sve bliže tome kada će se reći da nažalost od toga nema ništa jer su pozicije odveć udaljene, osim ako HDZ ne pokaže više spremnosti na kompromis.

– Svi smo nezadovoljni nekim daytonskim ustrojem. Nas frustrira što jedna stranka na 98 zastupnika može zaustaviti što god želi bez objašnjenja, ne da nam da formiramo Federalnu vladu, popunimo Ustavni sud, ali u RS-u nije tako – kaže Izetbegović.

Ako HDZ, napominje, bude voljan da se sličan sustav u Domu naroda Parlamenta FBiH napravi kakvo je u Vijeću naroda RS-a i koje štiti isključivo vitalni nacionalni interes i taj način se oslobodi volja većine iz Zastupničkog doma, onda će biti šanse da se napravi iskorak.

Dvije i pol godine je od izbora još nije formirana nova Vlada FBiH, ali Izetbegović kaže da neće biti nastavka bilo kakvih pregovora ako se ne dođe iskoraka u tom smjeru i to da se imenuje novi saziv Federalne vlade, predsjednik te zamjenici predsjednika Federacije za što Izetbegović nije siguran da ima dovoljno glasova u Parlamentu FBiH.

– Ako se prebrojimo i vidimo da to nije moguće preostaje da imenujemo ministre u dva ministarstva i nastavimo tragati za tom većinom narednih nekoliko mjeseci. Ako do toga ne dođe to će biti sljedeći razlog zbog kojeg će pregovori biti zaustavljeni – podvukao je Izetbegović.

Zanimljiva je činjenica, kako napominje HMS, da Izetbegović zagovara građanski princip kada mu to odgovara dok SDA, a ni ostale bošnjačko-sarajevske stranke ne žele pristati na građanski princip jedan čovjek jedan glas što bi se moglo okarakterizirati licemjerjem.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori