Nije riječ samo o unutarnjim pitanjima BiH!

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio da ne će Hrvatska kada je u pitanju izborni zakon odlučivati o tomu kako će biti koncipirana BiH. “Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno ići naprijed a to vodi ka jednoj normalnoj, građanski uređenoj državi. Hrvatska je prije par desetljeća napravila teške greške u odnosu na BiH tako da bih im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH”, ocijenio je Izetbegović. 

Zastupnik u Hrvatskom saboru Nino Raspudić sažeo je ono što očekuju svi koji su svjesni kako će buduće uređenje BiH sudbonosno utjecati na Hrvatsku: “Hrvatska se ne treba držati po strani. Daytonski sporazum je drastično izmijenjen i sve su te izmjene išle ne štetu Hrvata u BiH. De facto smo došli u stanje da Bošnjaci mogu izabrati Hrvatima političke predstavnike, što su u nekoliko navrata i činili. Hrvatska je supotpisnik i garant Daytonskog mirovnog sporazuma i tamo gdje su narušena načela Hrvatska se mora uključiti”, kazao je Raspudić.

Još u prosincu 2020. predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković složili su se da je nužno “uvažavati činjenicu da su Hrvati jedan od triju konstitutivnih naroda u BiH te da je obveza Republike Hrvatske ustrajati na zaštiti položaja i prava Hrvata u BiH”. Unatoč svim opravdanim zamjerkama koje možemo imati prema jednomu i drugomu, zbog različitih razloga, dobro je da postoji konsenzus u tom pitanju. Samo se nadamo da se na tomu i radi, pa i tamo gdje to mi obični smrtnici ne vidimo.  

Srbi u BiH čekaju trenutak za pripajanje RS Srbiji. Bošnjaci žele unitarnu građansku BiH. Hrvati u BiH traže spas u ulasku u NATO i EU. No Hrvati u BiH ne mogu to ostvariti sami, jer Srbi ne mogu pristati da NATO nadzire Srbiju i RS, a Bošnjaci ne mogu pristati da NATO obuzdava u BiH Tursku, Saudijsku Arabiju ili Iran i da kontrolira bošnjačke islamiste i njihovo ponašanje. Iako se Hrvatska ne smije miješati u unutarnja pitanja BiH, smije (i mora) se angažirati kad su međunarodni odnosi u pitanju, i to kao članica EU-a i NATO-a, svjesna da se tu križaju mnogi utjecaji (SAD, Rusija, EU, Njemačka, Turska, Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan i u manjoj mjeri mnogi drugi). 

BiH je za Republiku Hrvatsku najviši prioritet budući da smo za BiH vezani povijesno, kulturno, sigurnosno, gospodarski, prometno i na mnoge druge načine. A za Hrvate u BiH vezani smo kao pripadnici istog naroda. Pa i oni kojima je mozak ispran toliko te smatraju da se njih to ne tiče. Tiče ih, onako kako ih se ticalo i kada je protuhrvatski ratni stroj pokrenut 1991., bez obzira na sve one u Zagrebu, Dubrovniku, Vukovaru ili drugdje koji su dotad mislili da se nacionalna svijest i pripadnost njih ne tiče.

 

MO/Hrvatsko nebo

Odgovori