Zovko imenovana izvjestiteljicom za izvješće o SAD ispred EPS-a

0

ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Rezultat predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u Europi je shvaćen kao znak okretanja nove stranice u transatlantskim odnosima. Europski parlament će izvješćem na kojem sada radi sagledati trenutnu dinamiku i predvidjeti razvoj obnovljenog partnerstva.

Željana Zovko, stalna izvjestiteljica iz sjene za odnose sa Sjedinjenim Državama, imenovana je izvjestiteljicom iz sjene za ovo izvješće ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), te će tako pregovarati o izvješću u ime EPP-a.

Zovko je naglasila važnost preporuka koje se pripremaju.

„Sada se nalazimo u trenutku koji je od presudnog značaja za budućnost suradnja Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Izvješće na kojem radimo bit će nam referentna točka za sljedeće godine. Moramo pojasniti da smo spremni na suradnju s partnerima preko Atlantika” – poručuje Zovko.

Svijet se trenutno i dalje bori s pandemijom koronavirusa, utjecajem klimatskih promjena i sve većim pritiskom na temeljne slobode, vrijednosti i demokraciju. Zovko smatra da odgovor na ove izazove možemo pronaći upravo u suradnji s transatlantskim partnerima.

„Ove probleme možemo riješiti ako na njima radimo zajedno. Trebamo osnažiti multilateralni sustav koji se zasniva na pravilima, razmotriti suradnju u području tehnologije i trgovine, te potvrditi zajedničku posvećenost međunarodnoj sigurnosti” – zaključila je Zovko.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara