Lovel Franić: Kako i zašto riječki kafić i portal Index pomažu HDZ u predizbornoj kampanji!?

Vrijeme:8 min, 7 sec

 

 

Novi list, 23. veljače 2021., str. 3                                                                                 

THREE MONKEYS  Premijer upozorio  na riječi vlasnika kafića i polemizirao s novinarima Plenković: „Poruke iz Rijeke rasizam, na korak do fašizma“                                             

I učenici u osnovnoj školi znaju da je rasizam mržnja prema ljudima druge rase. Kako je to javnosti poznato članovi HDZ-a su većinom bijele rase, bijele je rase i vlasnik kafića Three Monkeys pa je stoga logičan zaključak da u njegovoj izjavi ne može biti rasizma! No ako vlasnik spomenutog kafića možda etnički nije Hrvat, onda postoji mogućnost da njegova izjava može biti šovinizam jer su članovi HDZ-a većinom odabrani Hrvati (tzv. lombrozovci).                                                                                                

Pa kako to nije poznato poliglotu, polihistoru, dapače i mr. sc. pravnih znanosti te europejcu Andreju Plenkoviću, nego odmah u tome vidi „rasizam, na korak do fašizma“? Pa odgovor na to pitanje je da smo u vremenu pred lokalne i područne izbore koji će se održati u svibnju ove godine, pa je očekivano i logično da je to i vrijeme spinova, fake newsa, zamjena tezâ, obmanâ i medijskih prijevara javnosti i birača. Plenković mora homogenizirati i članstvo HDZ-a i njegove birače, a kud je povoljnija prilika za to od obrane od tvornog „rasističkog, na korak do fašizma“ napada iz mrske „crvene, komunističke i kozmopolitske“ Rijeke! Vrlo je to bolna agresija i frustracija za tako nacionalno osviještenog Hrvata, domoljuba, katolika, demokršćanina, samarićanina, humanista, ekonomskog čudotvorca i  kreatora ekonomskog i socijalnog blagostanja i raja u Hrvata kao što je to Andrej Plenković.                                                                          

A vlasnik kafića Three Monkeys ma što god da je mislio i namjeravao svojom izjavom, u ovo predizborno vrijeme pa bilo to i nenamjerno učinio je veliku uslugu Andreju Plenkoviću i nabacio mu lopticu za medijski propagandni predizborni volej. Vidi se to i po organiziranom javljanju i kampanji na društvenim mrežama visokih HDZ-ovih dužnosnika, koji demokratskocentralistički i idejno monolitno osuđuju „rasistički, na korak do fašizma“ napad iz „komunjarske“ Rijeke, demonstriraju svoju odanost partijskom Vođi i provode predizbornu pedagogiju discipliniranja članstva i birača.                        

No, sigurno to nije i sve iz bogatog repertoara trikova, obmana i prijevara javnosti i birača, pa se do izbora mogu očekivati i parole i grafiti protiv HDZ-a i Vođe, ZDS i druge „spremnosti“, međunacionalni incidenti i provokacije, „atentati“ kriškama limuna i gavunima, možda Plenković opet naruči EPP-stranačkog kolegu i prijatelja Antonija Tajanija da iredentistički svojata Istru i Dalmaciju – a tko bi ih drugi od tog presizanja mogao obraniti nego Plenkovićev HDZ, možda će se opet spaliti i koja hrvatska državna zastava i dogovoriti kakav drugi incident s Vučićevom Srbijom, intenzivirat će se borba protiv kriminala i korupcije i bit će daljnjih hapšenja a sve će pred izbore kulminirati već tradicionalnim hapšenjem supruge Tomislava Karamarka!             

https://www.index.hr/vijesti/clanak/odvjetnica-alaburic-kritika-vladajuceg-hdza-nije-govor-mrznje-nego-sloboda-govora/2256543.aspx

Odvjetnica Alaburić: Kritika vladajućeg HDZ-a nije govor mržnje, nego sloboda govora    Odvjetnica Vesna Alaburić je u pravu da kritika vladajućeg HDZ-a nije govor mržnje nego sloboda govora, ali je previdjela bitnu činjenicu da je kritika HDZ-a implicitno i kritika velikog Vođe a to je verbalni delikt prema članku 133. KZ i kazneno djelo koje ne može i ne smije biti dopušteno u okviru jedne tako demokratski uzorne Vlade i vlasti koalicijskih partnera HDZ-a i SDSS-a!

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hdz-poduzet-cemo-pravne-korake-protiv-indexa-ovo-sto-rade-je-zabranjeno/2256519.aspx

HDZ: Poduzet ćemo pravne korake protiv Indexa, ovo što rade je zabranjeno                    Velikoj većini HDZ-ovih stalnih i potencijalnih birača portal Index.hr je zbog njegove uređivačke politike krajnje odbojan i omražen pa ako taj mrski Index objavljuje ne samo članke nego i provokacije protiv HDZ-a, može li biti vjerodostojnijeg  pokazatelja i valjanijeg dokaza da HDZ vodi domoljubnu politiku, te da je logično i obvezno da se svi domoljubi svrstaju u jednu kolonu i jedinstveno na predstojećim lokalnim i područnim izborima glasuju za HDZ!  

HDZ je najavio pravne korake protiv portala Index, a zatražit će se i intervencija HND-a. Što se sve nekako doima kao „kamilica“ od HDZ-a ako su mu i kad su mu stvarno ugroženi interesi. Jer poznato je da u tim i takvim situacijama HDZ aktivira svoju simbiozu s državom pa (zlo)upotrebljava Poreznu upravu, DORH, primjenjuje razne ucjene i pritiske, „otkrivaju“ se davno zaboravljene afere i kriminal, provodi se medijsko huškanje i linč  „neprijatelja“ i tako dalje. A protiv Indexa će se samo poduzeti „pravni koraci i upozoriti HND“, kao da portal Index i Matija Babić nisu dokazani utajivači poreza i višemilijunski dužnici Poreznoj upravi! Stoga je logično i na dostupnim podatcima utemeljeno pitanje: Zašto portal Index i njegov vlasnik i glavni urednik Matija Babić svojim pisanjem i provokacijama i u ovom predizbornom vremenu, homogeniziraju HDZ-ovo članstvo i biračko tijelo i time mu pomažu da bude što uspješniji na predstojećim izborima?              

HRVATSKA NA ZAČELJU EU I PO INDEKSU DEMOKRACIJE

Istraživačko-analitički odjel uglednog tjednika The Economist širom svijeta provodi istraživanja o razvijenosti demokracije, i svake godine objavljuje Indeks demokracije kao politološko-sociološki pokazatelj stupnja razvijenosti i kvalitete demokracije u pojedinoj državi. Prema upravo objavljenom Indeksu demokracije za 2020.g., od 167 istraživanjem obuhvaćenih država Hrvatska dijeli 59. mjesto s afričkom državom Ganom. Slovenija je za Hrvatsku na nezamislivo visokom 36. mjestu te rang-liste, a demokratskije od Hrvatske su i Poljska i Mađarska koje su na 55. odnosno 57. mjestu. Od država članica Europske unije Hrvatska je standardno kao i u ekonomskim i socijalnim pokazateljima na predzadnjem 26. mjestu, a gora je samo Rumunjska!  

Što je logično i očekivano za državu i ekonomskih nesloboda, etatističkog gospodarstva i antipoduzetništva te posljedičnog siromaštva građana i socijalne bijede, u  kojoj nema stvarnog pluralizma i slobode medija primjerenih demokraciji, javna televizija je partijska, vladajuća stranka i opozicija nisu ravnopravni u kampanji i izbornom procesu te njegovoj kontroli i brojanju glasova birača, izbori su  poluslobodni, nedemokratski i POLUKOMPETITVNI jer HDZ ili SDP unaprijed imaju „bonus“ od 8 mandata nacionalnih manjina u procesu formiranja parlamentarne većine tako da do stvarne promjene vlasti izvan HDZ-a i SDP-a uopće ne može doći! A temeljno je mjerilo i pokazatelj demokratičnosti izbornog procesa upravo kompetitivnost, tj. realna mogućnost da birači glasovanjem mogu promijeniti vlast. A 53 posto svih birača koji iz prosvjeda ili biračke apatije nisu izašli na izbore, odgovorili su bojkotom te farse od „festivala demokracije“ tj. nekompetitivnih i poludemokratskih izbora!

Zastupnici pak nacionalnih manjina biraju se u Hrvatski sabor po za demokratski politički poredak primjerenom POSEBNOM biračkom pravu, ali protivno političkom cilju tog predstavništva a to je zaštita i promicanje identitetskih prava manjinâ (kultura, obrazovanje, jezik, pismo, nakladništvo, folklor, narodni običaji itd.), te i protivno ustavnopravnim načelima i primjerenosti i razmjernosti parlamentarnog mandata i njegova političkog cilja a to je zaštita i promicanje pravâ manjinâ imaju  – OPĆI politički mandat! Što je protudemokratski i neustavno jer za zaštitu i promicanje identitetskih prava manjina uopće nije potrebno da njihovi zastupnici odlučuju i  o povjerenju vladi, donošenju državnog proračuna, ratifikaciji međunarodnih ugovora itd.; tj. da u Saboru imaju opći politički mandat! 

Nego moraju imati poseban politički mandat koji je i primjeren i razmjeran posebnom biračkom pravu po kojem su i izabrani u Sabor, te je k tome još i apsolutno dostatan za zaštitu i promicanje pravâ nacionalnih manjina. Ne postoji ne jedna država s predstavničkom demokracijom u svijetu osim Hrvatske, u kojoj se posebnim biračkim pravom može osvojiti opći politički mandat u parlamentu!                        

DO VLASTI I NA VLASTI USPRKOS DEMOKRATSKOM DEFICITU IZBORNOG LEGITIMITETA

U kojoj se demokratskoj državi ako se na izborima dobije kao što je to HDZ dobio na izborima za Hrvatski sabor 5. srpnja 2020.g. samo 623.509 glasova što je minornih 16,5 posto od 3.821.530 (manje od 1/6) svih birača, može s tim i takvim DEMOKRATSKIM DEFICITOM izbornog legitimiteta postati predsjednikom Vlade i  još k tome i s kancelarskim opsegom vlasti? Ni u jednoj jedinoj, ali može u poludemokratskoj, autoritarnoj i „soft“ totalitarnoj državi kao što je to Hrvatska i njezin nelegitimni i protuustavni uzurpator vlasti – Andrej Plenković! 

Dakle, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nema demokratski kvalificirani izborni legitimitet jer njegova Vlada i vlast ne proizlaze iz demokratski kvalificirane većine glasova dobivenih na izborima odnosno političke potpore demokratski kvalificirane većine birača odnosno naroda i protivna je članku 1. stavci 2. i 3. Ustava RH, a k tome je još kao predsjednik Vlade protuustavno uzurpirao i kancelarski opseg (o)vlasti! Zastupnici pak nacionalnih manjina koji Plenkovićevoj Vladi daju parlamentarnu većinu, protudemokratski i neustavno u Saboru imaju opći politički mandat i zahvaljujući upravo tome Plenkovićeva je Vlada dobila povjerenje u parlamentu i održava se na vlasti!     

Što sve nedvojbeno znači i činjenično pokazuje i potvrđuje da Plenković te njegova Vlada i vlast nemaju izborno ni političko demokratsko ruho, kao ni demokratskoj državi odgovarajući ustavnopravni status. Kako pak opozicijski političari i dalje ne vide tu demokratsku golotinju  i ustavnopravnu devijaciju (ili ih možda ne žele vidjeti?), čeka se kao u bajki Hansa Christiana Andersena „Carevo novo ruho“ da se u Hrvatskoj nađe neko dijete koje će uzviknuti ono za narod i demokraciju spasonosno – „Car je gol“!

Samo hoće li taj glas upozorenja biti dostatno snažan da ga čuju opozicija, demokratska javnost, civilno društvo, mediji i Ustavni sud RH i konačno percipiraju to nedemokratsko i protuustavno stanje vlasti; te u skladu sa zakonom, Ustavom RH, međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih i građanskih prava i sloboda te demokratskom političkom praksom i standardima; poduzmu i pokrenu odgovarajuće obrambene i zaštitne mjere i postupke?                                      

Povezani članci:                                                                                                         

Plenkovićev kontinuitet gubljenja potpore birača

Demokratski deficit i kancelarska vlast: Soft totalitarizam od HDZ-a i Plenkovića do Hrvatske

 

             

https://kamenjar.com/status-hrvatske-nacionalne-manjine-u-republici-srbiji-kako-do-demokratskih-standarda/

 

Lovel Franić/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori