Čović: Sljedećeg tjedna na stol stavljamo sva otvorena federalna pitanja

0

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, nakon današnjeg sastanka s čelnikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, rekao je da su predstavnici dvije političke partije razgovarali o brojnim otvorenim pitanjima u Federaciji BiH, te da je vrijeme da se pokrenu pozitivni procesi u BiH koji će zemlju izvesti iz zatvorenog kruga u kojem se nalazi već duže vrijeme.

Na sastanku je bilo riječi o formiranju radnih grupa koje će se baviti rješavanjem gorućih problema u zemlji, s naglaskom na reformu Izbornog zakona i približavanje BiH statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te rješenju svih otvorenih pitanja na nivou Federacije.

Čović je naglasio da su današnji razgovori potaknuti virtualnom konferencijom s europarlamentarcima, koji su bh. liderima poslali poruku ohrabrenja i poručili da se oni moraju dogovarati i praviti izmjene kako bi BiH ove godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Predstavnici ovih stranaka idući tjedan će imati sastanak oko Federacije BiH i stavit će na stol sva otvorena pitanja, a također će jedna od tema biti Izborni zakon.

  • Sva otvorena federalna pitanja ćemo staviti na stol sljedećeg tjedna. Tu se nalaze brojna pitanja, kao što je javni RTV sustav, namjenska industrija, razna ministarstva, pitanje Ustavnog suda BiH, Komisije za vrijednosne papire, itd. Sjest će ljudi koji čine vlast u Federaciji iz ove dvije stranke i pokušati napraviti plan da ta pitanja riješimo do kraja trećeg mjeseca – rekao je lider HDZ-a BiH.

Vjeruje da je moguće napraviti izmjene Izbornog zakona u BiH bez izmjena Ustava BiH, te da sve ovisi od pristupa kojim će se stranke posvetiti ovom pitanju.

  • Naš imperativ je da vrlo jasno stavimo do znanja da konstitutivni narodi mogu birati svoje legitimne predstavnike. Koga će izabrati, narodi neka sami odluče. Pitanje kako ćemo to uradit ćemo prepustiti struci i taj posao trebamo završiti do kraja četvrtog mjeseca – zaključio je Čović.

Napominje da je sve o čemu govori razgovor između SDA i HDZ-a, a nakon nekog vremena u to će se uključiti predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, odnosno stranke koje su zainteresirane za ovaj proces.

Kako je kazao, dogovoreno je i formiranje radne grupe koja će se baviti europskim putem BiH, u smislu reformi koje je potrebno provesti, odnosno ispunjavanjem 14 uvjeta Europske komisije, od kojih je već dio završen, dok je rok za rješavanje preostalih uvjeta kraj lipnja ove godine.

  • Za svaki od tri plana koja smo donijeli krajnji rok je lipanj ove godine, kako bi od predstavnika Europske unije s pravom mogli tražiti kandidatski status za BiH – objasnio je.

Ističe da bi kandidatski status za BiH mnogo toga promijenio, uključujući priču o nabavki cjepiva i mnoga druga pitanja u komunikaciji s Briselom.

Uvjeren je da će stranke već iduće sedmice ponuditi javnosti plan koji će precizirati kojom dinamikom će se svi ovi procesi odvijati, te da će za određena pitanja biti potreban i treći partner, jer za promjene na nivou Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine moraju biti uključeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Facebook komentari

komentara