‘BILA JE OVO MOJA NAJBOLJA UTAKMICA U DRESU DINAMA!

Vrijeme:4 min, 43 sec

Junak, junačina… Čudesni, maestralni, briljantni… Sve smo komplimente Bruni Petkoviću iskrcali nakon utakmice u Krasnodaru. Nećemo se ponavljati. Sam Petković će jučer po povratku Dinama u Zagreb kazati:
– Ovo s Krasnodarom mi je bila najbolja utakmica za Dinamo!

Rusi kompletni u napadu

S obzirom da ih je odigrao jako puno dobrih, onda je valjda jasno zašto je zaslužio sve te slapove hvalospjeva, koji su se preko njega slijevali kao Niagarini vodopadi. Čestitali smo mu, naravno, na sjajnoj predstavi, a on je mirno pričao. Na pitanje koliko je sad u postocima spreman, nasmijao se…
– Nećemo sad govoriti u postocima. Sigurno jest da sam jako zadovoljan, i svojom igrom, i igrom kompletne momčadi. Stvarno smo odigrali super. Možda smo i ranije trebali sve riješiti, komotnije čekati uzvrat, ali imamo pozitivan rezultat koji nas drži u igri za osminu finala – kazao je u uvodu.

Odmah, prije nego što smo nastavili s pitanjima, želio je nešto naglasiti.

– Ne smije biti nikakvog opuštanja u uzvratu. Ako budemo na pravoj razini, onda imamo veliku priliku uhvatiti osminu finala Europske lige.

image

 

Ipak, još smo ga malo pitali o njegovom dojmu da je Dinamo na hladnom ruskom frontu mogao pobijediti i s većom razlikom.

– Ma, dobro… Kasno je plakati za prolivenim mlijekom. Utakmica je odigrana, rezultat jest takav kakav jest, igra nas veseli, odigrali smo hrabro i muški, momčadski, samo to moramo ponoviti u Maksimiru.
Kakvu utakmicu očekuje u Maksimiru? Što vidi kao ključ uzvrata?
– Ne mislim da će se puno toga mijenjati. Moramo se fokusirati na to da na teren izađemo s istim stavom, da ne razmišljamo o tome da imamo prednost, da smo pobijedili s 3:2. Moramo krenuti kao u Krasnodaru, od nule. Rusi igraju izrazito napadački nogomet, kompletna momčad im je u napadu, stoga je normalno da imaju probleme u defenzivi. Zato, ako u Maksimiru budemo pravi, vjerujem da ćemo uspjeti to kažnjavati.
Kad je postigao prvi pogodak, vratar domaćina Gorodov ga je poput Anthonyja Joshue pogodio u glavu i – nokautirao. Je li bio ošamućen, je li shvatio da ja zabio pogodak?

– Je, dobro me pogodio. Bio sam malo ošamućen, ali nema veze, takve stvari su sastavni dio sporta, sastavni dio nogometa. Volim ja takve čvrste utakmice, dok je god sve fer i korektno, dok se ide na loptu, uvijek ću poštovati suparnika.

 

Nisu mu dali zraka

Vjerojatno mu je to bila najčudnija proslava pogotka u karijeri. Dok je ležao na podu, dok bi mu recimo u boksu sudac brojao, suigrači su skakali po njemu, ljubili ga i grlili, nisu mu dali zraka, a to mu je u tom trenutku sigurno bilo najpotrebnije. Makar, vidjeli smo da je onako ležeći stisnuo šake i slavio.

– Jest, ta proslava pogotka zaista je bila pomalo čudna, ali je bila, vjerujte, nevjerojatno slatka.

Naravno da nitko neće govoriti unaprijed, prije nego što se prođe Krasnodar, ali jesu li nakon utakmice u Krasnodaru plavi dečki razgovarali o ambicijama i ciljevima u Europskoj ligi ove sezone? Jer, sad su iskusniji u Europi nakon protekle dvije uspješne sezone. Jesu li spremni napraviti veći korak od one sezone kad su zapeli na Benfici?

– Ne! Uopće nismo razgovarali o tome. Niti prije, niti nakon utakmice. Znate zbog čega? Prvenstvo je zagustilo, Osijek nam je blizu. A bili smo izjednačeni prije utakmice u Maksimiru. Prije utakmice s Osijekom nitko baš niti jednom nije spomenuo Krasnodar. A sad smo odigrali tek prvu utakmicu šesnaestine finala.

Dobar i na loš dan

Ponavlja, to je samo prva utakmica.

– Nismo još prošli dalje. Vidjeli smo sve u Krasnodaru. Rusi su iznimno opasni, u stanju su napraviti puno prilika za pogotke. Zaostatak od jednog pogotka za takvu momčad kakav je Krasnodar nije previše. Mi u Maksimiru moramo ići na pobjedu, na zabijanje pogotka. Zato bi bilo apsurdno da razmišljamo o nečemu drugom, o daljnjem natjecanju. Nismo dobili Krasnodar s 5:0…

Mnogi komentatori su nakon utakmice iznijeli tezu “kad Petković želi igrati, onda je među najboljima na svijetu!” Ta priča ga prati već duže vrijeme, mnogi mu spočitavaju da ponekad igra nonšalantno, kao da mu se ne igra. A onda kad zapne, kao u Krasnodaru, postaje bajan igrač. Je li to istina? Igra li stvarno samo onda kad mu se – igra?

– Kad bi svi uvijek bili na svojoj najvišoj razini, nogomet uopće ne bi bio zanimljiv sport. Onda bi to značilo da će uvijek pobijediti ona momčad koja ima bolje igrače. Kazat ću vam ovo… Ja svaku utakmicu želim odigrati najbolje što mogu! Ali, isto tako, priznajem, nisam uvijek u stanju odigrati na najvišoj razini. Jednostavno nisam! Apsolutno mi je jasno da u svojim izvedbama moram biti konstantniji, da moram pružati dobre partije u kontinuitetu. Dakle, da onda kad imam lošiji dan, svejedno budem dobar. Da budem solidan, da ne budem loš. A kad je odličan dan, da uvijek budem – odličan! S dobrim igrama u kontinuitetu, najviše ću pomagati momčadi, svjestan sam toga. Moram pomagati baš u svakoj utakmici – zaključio je Petković.

GUCNULI? MOŽDA JE PALA POKOJA PIVICA, SAMO TO, VIŠE SMO ANALIZIRALI UTAKMICU…

Nakon pobjede nad Krasnodarom, trener Mamić je kazao da će vam dopustiti neko piće kad se vratite u hotel. Jeste li nešto gucnuli u čast velike pobjede?

– Možda je pala pokoja pivica. Samo to… Više smo analizirali utakmicu. Trajalo je duže u noć. Nisam baš vidio da se nešto popilo. Nije bilo proslave, ali atmosfera je bila opuštena.
Rekli smo mu da mu je Krasnodar bila treća utakmica za Dinamo u kojoj je zabio dva pogotka. Onda smo ga pitali sjeća li se prve dvije. Počeo je misliti… Potrajalo je, pa smo mu pomogli. Protiv Intera i Varaždina.
– Da, da, sad sam se sjetio, ha, ha, ha… Znao sam.

 

Odgovori