Hrvatske udruge logoraša pitaju bošnjačko vodstvo gdje su kosti njihovih nestalih branitelja i civila za kojima tragaju skoro tri desetljeća

Vrijeme:1 min, 51 sec

Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HNŽ reagirale su danas na optužbe GO SDA Mostar upućene gradskoj vijećnici Irmi Baraliji, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo mostarski odbor SDA zatražio je od vjećnice Naše stranke Irme Baralije da objasni “zašto čistoću borbe Armije Republike BiH u obrani Mostara naziva “mitom” i izjednačava je s karakterom borbe koju je Haški sud označio kao udruženi zločinački pothvat”.

-Oni koji danas čuvaju tekovine časne obrane i oni koji čuvaju tekovine UZP-a nisu ‘kulturološki u pet deka’, kako to Baralija tvrdi, već se radi o civilizacijskoj razlici. Ona je suzdržanošću dala podršku ovoj drugoj strani, ‘pet deka’ odgovornijoj za to što Mostar danas nije grad kakav je trebao biti i kakav Mostarci zaslužuju, naveli su iz SDA.

Podsjetimo, vijećnice Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Irma Baralija i Boška Ćavar nisu glasovale za kandidata ove stranke za gradonačelnika Mostara dr. Zlatka Guzina, ali ni za kondidata HDZ BiH dr. Marija Kordića, već su bile suzdržane, zbog čega je Baralija optužena za izdaju Bošnjaka i države.

Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata navode kako, ovakvi istupi SDA ponovo otkrivaju pravo lice ljudi koji žive zarobljeni u prošlosti.

-Isti se pozivaju na čistoću borbe Armije RBiH u obrani Mostara, a zaboravili su ili pokušavaju obmanuti javnost da je Grad Mostar obranilo i oslobodilo Hrvatsko vijeće obrane u kojem je Mostarski bataljon bio samo jedna od postrojbi pod zapovjedništvom HVO-a, navodi se u priopćenju i dodaje:

-Čistoća Armije RBiH, na koju se pozivaju, učinila je strašne zločine za koje u većini slučajeva nitko još nije odgovarao, o čemu najbolje svjedoče stradanja Hrvata u logoru IV. Osnovne škole u Mostaru, Osnovnoj školi u Potocima, Grabovici, Doljanima i Bijelom Polju gdje je Armija RBiH naoružana opremom zaduženom u HVO-u izvršila zločine nad civilima Hrvatima. O torturama, ubojstvima i mučenjima najbolje svjedočimo mi preživjeli logoraši Hrvati, te pozivamo bošnjačko vodstvo ako žele očistiti savjest neka nam kažu gdje su kosti naših nestalih branitelja i civila za kojima tragamo skoro tri desetljeća kako bi ih dostojanstveno sahranili.Mi preživjeli, zaboraviti ne možemo, ali ćemo nastaviti s borbom za pravdu i dostojanstvo koje počiva na istini, navodi se u priopćenju Hrvatskih udruga logoraša Domovinskog rata HNŽ.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori