Navalnog optužili za klevetu veterana, tužitelji traže novčanu kaznu

0

 

Ruski državni tužitelji zatražili su danas od suda da izrekne novčanu kaznu oporbenjaku i oštrom kritičaru Kremlja Alekseju Navalnom na suđenju za klevetu koje on naziva političkim motiviranim procesom.

Navalni je već ranije osuđen na skoro tri godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne, što je izazvalo osude Zapada koji zbog tog slučaja najavljuje moguće sankcije Moskvi.

U novom sudskom postupku Navalnog se tereti da je oklevetao veterana Drugog svjetskog rata koji je u promotivnom videu prošle godine podržao ustavne promjene usmjerene na jačanje moći predsjednika Vladimira Putina. Ustavna reforma tako Putinu omogućuje da se nakon 2024. kandidira za još dva mandata ako to želi.

Navalni je osobe iz tog video uratka nazvao izdajnicima i korumpiranim ulizicama, a vlasti je optužio da optužbe za klevetu koriste kako bi okaljali njegov ugled.

Veterani Velikog domovinskog rata uživaju veliko poštovanje u Rusiji i kritike na njihov račun se smatraju društveno neprihvatljivim i uvredljivim.

Državni tužitelji zatražili su u utorak novčanu kaznu za Navalnog u iznosu od 950.000 rubalja (oko 10.600 eura).

Iako se kleveta, ako se dokaže, kažnjava do dvije godine zatvora, Navalnijev odvjetnik ranije je izjavio da njegovom klijentu u ovom slučaju ne prijeti zatvorska kazna jer je kazneno djelo počinjeno prije izmjene zakona koja za klevetu sada predviđa i zatvorsku kaznu.

Blaža kazna uključuje novčanu globu ili rad za opće dobro, prenosi Hina.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara