Ništa od rotirajućeg gradonačelnika! Međunarodna zajednica odbila bošnjački prijedlog

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Europska unija u BiH, Ured visokog predstavnika, Misija OSCE-a u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva dali su zajedničku izjavu o izboru gradonačelnika Mostara.

“Način izbora gradonačelnika Grada Mostara je jasno propisan Statutom i važećim Poslovnikom. Pozivamo sve gradske vijećnike da dalje ne odlažu ovaj proces, da pokažu odgovornost i da brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici. Pozdravljamo konstruktivan dijalog svih vijećnika o zajedničkom programu s konkretnim mjerama, s namjerom da se poboljša funkcionalnost Grada Mostara i ispune očekivanja građana”, naveli su.

U Mostaru je 12. veljače prekinuta sjednica Gradskog vijeća, na zahtjev Irme Baralije iz BH bloka.

Izbor gradonačelnika je odgođen kako bi se političke strane usuglasile o prijedlogu BH bloka (SDP BiH, Naša stanka) koji je izašao sa sporazumom da ovaj grad, umjesto jednog, ima tri čelnika koji bi se rotirali svako 16 mjeseci.

Za HDZ BiH ta ideja je neprihvatljiva, jer, kako je Čović ocijenio “jedini ishod mogu biti daljnje blokade, dublje podjele i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave”.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović 13. veljače zatražio je angažman visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka u vezi s izborom gradonačelnika Mostara, grada na jugu BiH.

“Vaša prisutnost i budnost u tom smislu su nam potrebne i dalje, jer samim izborom nisu riješena sva pitanja koja se nepravedno stavljaju na teret ovom gradu i svim njegovim građanima”, napisao je Čović.

On je naglasio kako je “težište protuzakonitog djelovanja usmjereno protiv hrvatskih političkih subjekata”, te zaključio da je samim tim i “protiv građana hrvatske nacionalnosti Grada Mostara”.

“U korist opcija predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA), koje po oprobanom receptu antihrvatske histerije i kampanje, nametanjem apsurdne ‘probosanske’ denominacije u srcu Hercegovine na sve moguće načine pokušavaju uspostaviti jednonacionalnu vlast i uništiti bilo kakvu perspektivu i nadu u svjetliju budućnost u ovom gradu”, napisao je.

Uoči današnje sjednice, oglasili su se iz Naše stranke čime su potvrdili da ipak neće glasati za opciju rotacije gradonačelnika iako je u petak ta mogućnost bila izgledna.

“HDZ i SDA su nam, stoga, ostavili jedinu mogućnost – da ne podržimo njihove kandidate. U okolnostima u kojima te stranke nisu bile spremne odustati od svojih ranijih dogovora, Mostaru je neophodna jaka opozicija koja će ukazivati na njihove greške, otkrivati njihove afere i forsirati multietničku perspektivu Mostara”.

Nova sjednica je zakazana za danas u 16 sati.

 

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori