SVETAC DANA “Sveti Valentin”

Vrijeme:2 min, 21 sec

Rimljanin, svećenik, zaštitnik zaljubljenih.

14.02.2021.

Danas slavimo svetoga Valentina, rimskog sveca iz trećeg stoljeća, koji se diljem svijeta slavi kao zaštitnik zaljubljenih.

Iako ne znao mnogo o svečevu životu, većina izvora se slaže da je svetac mučen i pokopan na Via Flaminia sjeverno od Rima. Reformom 1969. Valentin je maknut iz Općeg rimskog kalendara, jer se o njemu zna jako malo. Crkva ga ipak i dalje smatra svetim, te se njegovo ime u Rimskom martirologiju spominje 14. veljače. Dok o postojanju ovoga sveca nema sumnje, tko je on bio otvoreno je raspravama. Tako ga jedni smatraju rimskim svećenikom, dok ga drugi drže biskupom današnjeg Ternija u Italiji.

Kako bilo, oko sveca su se isprele mnogobrojne legende, autentičnost kojih je u najmanju ruku upitna. Jedna zgoda tako pripovijeda da je u nekom periodu svoga života Valentin, biskup grada Trnija blizu Rima, bio u kućnom pritvoru sa sucem Asterijem. Dok su jednom razgovarali o religioznim pitanjima, Valentin mu je ispovijedio svoju vjeru u Isusa. Da ga iskuša, sudac mu je dao dovesti svoju slijepu kćer. Stavivši joj ruke na oči, Valentin ju je ozdravio. Za uzvrat je Asterija dao uništiti sve svoje kućne idole, te se nakon tri dana dao krstiti sa svom svojom obitelji i četrdeset i četiri člana kućanstva. Potom je sudac dao osloboditi i sve svoje kršćanske zatvorenike. Valentin je kasnije opet uhićen zbog propovijedanja evanđelja. Dopremljen je u Rim za cara Klaudija II.

Najpopularnija verzija legende o svetom Valentinu je ipak ona koja ga predstavlja kao rimskog svećenika mučenog za cara Klaudija II. Valentin je prema ovoj verziji legende uhićen jer je potajno vjenčavao kršćanske parove i pomagao progonjenim kršćanima. Oboje je smatrano teškim zločinom. Car i svetac su se sreli više puta, dok ga konačno Valentin nije jednom prilikom pokušao nagovoriti da se obrati na kršćanstvo. Car se razgnjevio i osudio Valentina na smrt, zapovijedivši mu da se odrekne svoje vjere ili suoči sa smrću. Valentin je odbio. Stoga je zatučen toljagama i odrubljena mu je glava izvan Flaminijevih vrata na današnji dan 269. godine.

Drugi izvještaji smještaju njegovu smrt koju godinu kasnije. Druga opet verzija legende o Valentinu priča kako je svetac vjenčavao parove kako muškarci ne bi morali ići u rat. Postoji i verzija po kojoj je Valentin odbio žrtvovati poganskim bogovima, te je zbog toga utamničen, a u tamnici je izlječio slijepu tamničarevu kćer. Na dan svoga smaknuća ostavio joj je poruku koja je glasila: „Tvoj Valentin.“. Smatra se da je povezivanje ovoga sveca sa zaljubljenima počelo u srednjem vijeku, u jeku viteške kulture i viteške platonske ljubavi. Neki drže da je Crkva njegovim blagdanom imao namjeravala zamjeniti rimske luperkalije.

Sveti Valentin je zaštitnik zaručenih, pčelara, sretnog braka, zaljubljenih, putnika i mladih. Zaziva se i protiv epilepsije i nesvjestice. U ikonografiji se prikazuje okružen pticama i ružama.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori