NOGOMET/Uefa danas predstavlja revoluciju u Ligi prvaka. Ovo su detalji

0

Sky Sports otkriva da Uefa na današnjem sastanku s 55 nacionalnih saveza koji su njeni članovi donosi prijedloge za promjenu formata Lige prvaka od 2024.

Više klubova, utakmica i milijuna

Uefa se nada kako će revolucijom u Ligi prvaka, koja će klubovima jamčiti više utakmica i prihoda, otkloniti opasnost bijega najbogatijih i najjačih klubova u Superligu, novo, zatvoreno natjecanje elite najmoćnijih, piše Index.hr.

Novim formatom LP-a bi se broj sudionika povećao s 32 na 36. Svakom klubu jamči se najmanje deset utakmica protiv različitih protivnika (do sada je minimum bio šest utakmica protiv tri suparnika) jer bi se aktualni način igranja u osam skupina zamijenio jednom ligom.

Liga prvaka doista postaje liga

Međutim, prvoplasirani klub u njoj ne bi bio prvak Europe, nego bi se za tu titulu razigravalo nokaut-fazom. U nju bi se automatski plasiralo prvih osam klubova iz lige, dok bi za preostalih osam mjesta u prvoj nokaut-rundi razigravali klubovi plasirani od 8. do 24. mjesta. Ovo bi radikalno povećalo broj utakmica u Ligi prvaka sa sadašnjih 125 na čak 225 mečeva po sezoni.

Uefa ovu promjenu uvodi kako bi zadovoljila i u Ligi prvaka zadržala kapitalce, a njima bi novim formatom bilo zajamčeno mjesto u LP-u čak i ako to ne ostvare plasmanom u nacionalnim prvenstvima.

Liverpool i Juventus ove sezone strepe hoće li u Ligu prvaka. Ubuduće su bezbrižni

Naime, čak po tri kluba iz najjačih europskih liga automatski bi se plasirali u LP na osnovu njihovog Uefinog koeficijenta. Konkretno, Liverpool ili Juventus tijekom loše sezone kao što im je aktualna u Premiershipu i Serie A, ne bi strepili hoće li zato iduće sezone plasirati u LP jer bi im mjesto tamo bilo zagarantirano zbog visokog koeficijenta.

Uefa diže posrnulu francusku ligu davanjem još jednog mjesta u LP-u

Redizajnom Lige prvaka bi se tamo svake sezone moglo naći po čak šest klubova iz najjačih nacionalnih liga, a Sky Sports doznaje da Uefa, u pokušaju da podigne oslabljeni prestiž i atraktivnost francuske lige, klubovima iz nje jamči četiri mjesta u novoj Ligi prvaka.

Uefa se protiv Superlige bori svojom Superligom

Naravno, sve ovo znači da se Uefa protiv Superlige kao zatvorenog kluba najjačih i najbogatijih, bori redizajnom Lige prvaka koja bi bila ista takva – zatvorena, ekskluzivna liga.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara