LUKAŠENKO: Blitzkrieg stranih sila protiv Bjelorusije nije uspio

0

“Munjeviti rat” stranih sila protiv Bjelorusije nije uspio, rekao je u četvrtak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smjerajući pritom na veliki prosvjedni pokret koji je u 2020. destabilizirao vlast.

“Bjelorusija je pretrpjela jedan od najžešćih napada izvana”, rekao je Lukašenko ocijenivši da su višetjedni prosvjedi desetaka tisuća Bjelorusa protiv njegovog reizbora bili rezultat zapadne urote.

“No blitzkrig nije uspio i mi smo zadržali (kontrolu) u zemlji”, rekao je na sastanku najviših dužnosnika svog režima. “Unatoč napetosti koju su snage izvana umjetno stvorile u društvu, preživjeli smo.”

“Jednom ćete izabrati nekog drugog”

Bjeloruski predsjednik je bio najavio da će na aktualnoj Svebjeloruskoj narodnoj skupštini iznijeti plan ustavnih i institucijskih reformi. U četvrtak je pozvao izaslanike da “promišljaju” o tome.

“Moramo pozorno proučiti pitanja o razvoju društva i o ulozi građana u političkom životu zemlje te razmisliti o mogućim izmjenama temeljnog zakona”, rekao je na tom sastanku na kojemu je sudjelovalo 2700 odanih mu ljudi i nitko iz oporbe.

“Jednom ćete izabrati drugog Lukašenka ili nekog drugog”, rekao je bjeloruski predsjednik koji je na dužnosti od 1994.

Njegov sporni reizbor u kolovozu 2020., koji su oporba i Zapad ocijenili namještenim, potaknuo je nezapamćene prosvjede koji su tjednima potresali zemlju.

No režim je uspio zaustaviti prosvjede masovnim pritvaranjima, policijskim nasiljem te uhićivanjem i protjerivanjem svih istaknutih predstavnika prosvjednog pokreta.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara