Zbunjuje nas i ožalošćuje reakcija Islamske zajednice u Mostaru

Vrijeme:2 min, 34 sec

Srpska pravoslavna crkva u Mostaru priopćila je da je iznenađena jučerašnjom reakcijom Islamske zajednice u Mostaru, koja je izrazila nezadovoljstvo glasanjem Velibora Milivojevića za izbor gradonačelnika Grada Mostara.

Kako navode iz Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, iznenađeni su kako se Islamska zajednica Mostar, s obzirom na to da je vjerska organizacija, implicitno poistovjećuje s jednom političkom opcijom.

“U tekstu koji je potpisao Džafer Alić, predsjednika mostarskog Medžlisa, navodi se niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i njenog svećenstva, koje se trudi da bude ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vjernika, tako i svih građana Mostara. Kao što vjerojatno znate, našem svećenstvu kanonskim predanjem Pravoslavne crkve nije dozvoljeno stranačko angažiranje, pa čak ni članstvo u bilo kojoj stranci ili političkoj partiji. To je tako zbog toga što Crkva nikada sebe ne može poistovjetiti ili svesti na bilo što parcijalno. Sama etimologija riječi partija (a slično je i s riječju stranka) ukazuje na dio neke cjeline, dok Crkva, po svojoj prirodi, ujedinjuje i sabira. Nažalost, danas se politika, posebno u ovom dijelu Europe, često svodi na banalnu, sebičnu i koristoljubivu tehnologiju vladanja, dok je za Crkvu politika umjetnost služenja u smirenju, staranju za opće dobro i ljubavi koja ujedinjuje razjedinjenu braću”, priopćeno je iz Srpske pravoslavne crkve Mostar.

Kako nadalje navode, Alić svoje priopćenje počinje citatom i dobronamjernim pominjanjem obnove Sabornog hrama, koju je učinio mostarski muftija Salem ef. Dedović, a u kojem se govori i što bi on sve trebalo da bude ovom gradu.

“Nažalost, svako dalje pominjanje Saborne crkve u okviru lokalnih političkih tema smatramo krajnje neprimjerenim. Za nas je ovaj hram prije svega bogoslužbeno, molitveno mjesto, u kome se prinosi evharistija za spasenje svih ljudi. Crkva koja je oskvrnavljena i porušena jedini je ovako značajan vjerski objekt u BiH čija obnova još uvijek nije završena. Podrška koja je data Milivojeviću bila je u okviru podrške formiranju jedinstvene liste ‘Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar’. Crkva je podržala izraz političke i građanske volje kroz ujedinjenje srpskih političkih subjekata, i to ne favorizujući nijednu političku stranku ili partiju posebno. Pa stoga mentorstvo i utjecaj na Milivojevića nije moguć, niti se dešava. Milivojević slobodno odlučuje, po svojim političkim uvjerenjima, sviđalo se to nama ili ne. Zato nas zbunjuje i ražalošćuje ovakva reakcija Medžlisa Islamske zajednice Mostar”, pojašnjavaju iz Srpske pravoslavne crkve Mostar.

Mostarsko svećenstvo dodaje da se suradnja dviju zajednica bazira na razvijanju i izgradnji vjerskih, kulturnih i nacionalnih identiteta, međusobnom uvažavanju, procesu pomirenja, održivosti povratka…

“Uvažena braćo, smatramo da jedan politički događaj ne može uzdrmati odnos koji smo zajednički izgradili. Našu budućnost ne mogu odrediti partikularni politički interesi, jer se naše tradicije baziraju na izgradnji univerzalnog dobra. U ovu misiju dijaloga, poštovanja i razumijevanja pozvani smo ne samo mi nego i pripadnici hrvatskog naroda, kao i drugi. Ovim putem vas pozivamo da se vratimo našoj misiji, zajedničkim iftarima, božićnim, uskrsnim i bajramskim susretima, teološkim tribinama, posjetama mjestima stradanja, a da političke teme podjele vlasti ostavimo političkim strankama koje uvijek i bez nas iznađu dogovor. Prema svemu sudeći, oni su ga već i našli”, zaključeno je u priopćenju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.