VATIKAN Kaos u vatikanskoj službi za komunikacije

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

 

Nevjerojatno, ali istinito. Medijska bomba, koju je papa ispalio, bila je da je Isus na posljednjoj večeri ustanovio ne jedan, već „dva sakramenta”, euharistiju i pranje nogu, što ukupno ne čini više sedam, nego osam sakramenata. Upravo je tako napisano u talijanskoj verziji Franjinih riječi koje je vatikanski tiskovni ured objavio 19. siječnja, iz jedne od njegovih video-poruka biskupima i svećenicima Venezuele.

Srećom, papa je rekao nešto sasvim drugo u originalnoj španjolskoj video-poruci. Nije govorio o „dos sacramentos”, već o „dos instituciones que Jesús lleva a cabo en la Última Cena (Posljednja večera)”, odnosno ne o „dva sakramenta”, već o „dva institucionalna djela koja Isus provodi na posljednjoj večeri”.

Nevjerojatno je da bi vatikanski komunikacijski stroj mogao učiniti ovakve greške. Ali postoji još puno toga. Ovaj je slučaj samo jedan isječak općeg kaotičnog stanja u ovom važnom uredu.

Vatikanski komunikacijski stroj ne pokazuje samo svoju disfunkcionalnost u ovakvim i sličnim vijestima, nego je nesposoban i u objavljivanju rutinskih informacija.

Na primjer,

Otkako je Bergoglio papa, tijekom biskupskih sinoda, svakodnevni se bilteni više ne objavljuju s imenima govornika i stvarima koje je svatko izrekao u skupštini.

Godišnja financijska izvješća Svete Stolice i upravljanje Vatikanom više se ne objavljuju. Povremeno se pružaju samo povremeni i djelomični podatci, do očekivane reorganizacije financijskih izvješća koja nikako da stignu. Isto kao i za godišnje prikupljanje Petrovog novčića.

– U dnevnom službenom biltenu koji objavljuje ostavke biskupa, razlog više nije naveden, bilo zbog prekoračenja dobne granice od 75 godina, bilo zbog bolesti ili drugog ozbiljnog uzroka.

– Nema više podataka o prisustvu na općim audijencijama srijedom i nedjeljnom Angelusu, kao što je to činjeno u prošlosti.

– Posljednji od velikih godišnjih svezaka koji su popisivali sve aktivnosti Svete Stolice u prethodnih dvanaest mjeseci, izašao je 2015. godine. Nakon toga više ništa.

– Inauguracijski govor na početku sudske godine vatikanske magistrature objavljuje se svake druge godine, bez ikakva vidljiva razloga.

– Povratkom na tiskovno izdanje, nakon višemjesečne obustave zbog pandemije, „L’Osservatore Romano” nestao je s gotovo svih kioska i dramatično je povećao cijenu godišnje pretplate: 450 eura za Italiju i 750 za ostatak svijeta. Više ga ne dobiva ni vatikanski tiskovni ured. A na internetu je praktički nečitljiv, zbog načina na koji je sastavljen i objavljen.

Krajem 2018. godine, dvojica cijenjenih novinara Greg Burke i Paloma García Ovejero dali su ostavke na mjesto direktora i zamjenika ravnatelja vatikanskog tiskovnog ureda. Sve su vidjeli i razumjeli.

Izvor 

Quo vadis Croatia/https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)