Inzko nije poništio glasovanje za gradonačelnika nego je pozvao vijećnike da ponovno tajno glasuju od prvog kruga

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

Nakon što je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, naložio da se gradonačelnik Mostara izabere tajnim glasovanjem izabranih vijećnika uslijedile su mnogobrojne reakcije stranaka koje participiraju u mostarskom Gradskom vijeću. Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a, Hrvatskom Medijskom Servisu je kazao da je ta stranka na ovaj scenarij već upozoravala na sjednici u petak te je istaknuo da Inzko nije poništio glasovanje za gradonačelnika nego pozvao vijećnike da ponovno vrate proceduru tajnog glasovanja od prvog kruga.

-Svi gradski vijećnici dobili su pismo od visokog predstavnika. Upozoreni su da izbori za gradonačelnika moraju biti provedeni po tajnom postupku. Visoki predstavnik pozvao se na svoje tumačenje i odluku od 29. siječnja 2009. godine, rekao je Bevanda.

Ističe da je Klub HRS-a na sjednici održanoj u petak upozorio na moguće posljedice donošenja zaključka o javnom glasovanju te da bi izbori, eventualno, mogli biti poništeni.

„Mi smo to rekli jer je visoki predstavnik donio Statut i on ga tumači i tumačio ga je 2009. godine da mora biti tajno glasovanje“, rekao je Bevanda.

Sugovornik HMS-a napomenuo je da Inzkovo pismo nije napisano u formi odluke.

„Ovo pismo nije u formi odluke, Inzko je pozvao vijećnike pa poduzmu potrebne korake radi ispravljanja ovakvog stanja tako da ponove sve važeće korake kojima se regulira izbor gradonačelnika, s tim da je napomenuo da se mora ponoviti prvi krug glasovanja za izbor gradonačelnika“, rekao je Bevanda.

On dalje navodi da Inzko u pismu poziva da se postupak uskladi s člankom 36, stavak I Statuta koji podrazumijeva da je glasovanje tajno.

„Dakle, pismo visokog predstavnika nije odluka i on ovime nije poništio zaključak o javnom glasovanju za koji je glasovao 31 vijećnik, nego je pozvao vijećnike da oni sami izmjene svoj zaključak te ponove prvi krug glasovanja tajnim glasovanjem i tako ga završe do kraja“, rekao je Bevanda.

Upitan što bi se, po njegovom mišljenju, dogodilo kada bi se nastavio javno glasovanje unatoč sadržaju Inzkova dopisa, Bevanda kaže da je u tom slučaju moguće da bi visoki predstavnik donio odluku o poništavanju izbora gradonačelnika.

Vijećnik HRS-a navodi da u Inzkovom pismu stoji da se on odlučio ne uplitati, ali je, kako kaže, prisiljen intervenirati kako bi vijećnici izabrali gradonačelnika u skladu s člankom 36 Statuta, koji podrazumijeva da su izbori tajni.

„On nije poništio taj zaključak, kao što je radio 2009. godine. On je tada poništio zaključak i naložio održavanje sjednice i tajno glasovanje. Sada samo upozorava da je to već jednom odlukom 2009. godine objasnio kako treba“, rekao je Bevanda.

Bevanda kaže da ne zna kako će teći nastavak sjednice Gradskog vijeća Mostra, ali pretpostavlja da bi Vijeće trebalo poništiti, odnosno staviti izvan snage svoj zaključak o provođenju javnog glasovanja.

Podsjećamo, u petak je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj su se u drugi krug glasovanja plasirali Mario Kordić iz HDZ- BiH s 14 glasova vijećnika te Zlatko Guzin iz SDA koja djeluje unutar “Koalicije za Mostar” s 11 glasova. Irma Baralija iz Bh. bloka dobila je 5 glasova dok je pet vijećnika bilo suzdržano. Inzkovim pismom cijeli proces izbora gradonačelnika Mostara očito se resetira i vraća na početak.

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)