INZKO: Konzultacije su u tijeku, sigurno ćemo reagirati

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

“Konzultacije su u tijeku, sigurno ćemo reagirati”, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za N1 komentirajući prvi krug izbora u Mostaru.

Prošlog tjedna održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara u novom sazivu nakon lokalnih izbora koji su se poslije 12 godina zastoja organizirali 20. prosinca 2020. Nakon što su izabrani su rukovodstvo i zamjenici Gradskog vijeća, formirani klubovi naroda, ali je glasovanje za novog gradonačelnika Mostara odgođeno za 10. veljače.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća je prekinuta prije drugog kruga glasanja o izboru gradonačelnika nakon što su vijećnici Koalicije za Mostar, okupljene oko Stranke demokratske akcije (SDA), napustili sjednicu te tražili da ona bude prekinuta, dok su se vijećnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) protivili tome.

U drugi krug za izbor prvog čovjeka Mostara ušli su Mario Kordić i Zlatko Guzin.

U prvom krugu glasanja Kordić, kandidat HDZ-a BiH, dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin iz SDA 11, a Irma Baralija iz BH Bloka 5 glasova. Suzdržanih je bilo pet.

S obzirom na da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova, prelazi se u drugi u koji su ušli Kordić i Guzin.

Nakon izbora 2008. godine gradonačelnik Mostara neuspješno se birao gotovo godinu dana, a konačno izabran tek natpolovičnim brojem glasova i intervencijom visokog predstavnika Valentina Inzka koji je odlučio da vijećnici mogu glasovati tajno.

Naime, članak 36. stavak (1) Statuta Grada Mostara navodi da su “izbori u Gradskom vijeću tajni, ako statutom nije drugačije definirano”, dok su vijećnici u petak izglasovali da izbori za gradonačelnika budu javni sa 31 glasom za, tri protiv i jednim suzdržani.

 

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori