SKANDALOZNO: Ministar prosvjete HNŽ podijelio post kojim se osuđeni ratni zločinac, Sakib Mahmuljin, proglašava herojem

Vrijeme:3 min, 52 sec

 

 

Rašid Hadžović, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa HNŽ na svome je Facebooku javno podijelio post Nezima ef. Halilovića zvanog Muderris, zapovjednika 4. muslimanske brigade, kojega žrtve smatraju odgovornim za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu. U objavi se navodi da je general bošnjačke Armije BiH, osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin heroj, a ne zločinac.

Objava na Facebooku uslijedila je nakon što je Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćnom presudom proglasio umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine na području Zavidovića i planine Ozren tijekom završnih ratnih operacija 1995. godine i osudio ga na 10 godina zatvora.

„PODRŠKA NAŠEM GENERALU, HEROJU I KOMANDANTU SAKIBU MAHMULJINU

– Nikada se nećemo i ne smijemo odreći naših heroja i velikana, na čelu sa Predsjednikom Alijom Izetbegovićem!!!

– Nećemo dozvoliti da se lažima i lažnim presudama izjednače zločinci i pripadnici Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine!“, stoji u Facebook objavi Nezima Halilovića koju je podijelio ministar Hadžović. Uz ovaj tekst priložene su i fotografije na kojima stoji „Generale uz tebe smo „ i „Heroj, a ne zločinac“.

 

Treba podsjetiti da je podršku Mahmuljinu na sličan način iskazala i ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, koja je na Facebooku prenijela riječi osobe za koju je rekla da je „sin čovjeka koji je branio svoju zemlju koja je bila napadnuta, a danas ga sude“

„Njih boli, a mi smo ponosni što su naši vojnici i naši komandanti oslobađali državu od fašista i terorista kakve istorija može upamtiti samo kao počinitelje genocida, a nas kao oslobodioce. Borba protiv njih nikada nije ni prestala, jer “I poslije rata je rat!“ a mi s ponosom možemo i trebamo reći : “Svi smo mi Sakib i Atif i Izet i Mehmed i Rasim i Mustafa i Midhat i Vikić i sve i jedan pripadnik najčasnije Armije RBiH zbog koje nam dušmani nisu i nikad neće halaliti naš opstanak!!!”Ponosno i uzdignuta čela do sudnjeg dana!“.

Ponovno treba kazati kako je očito da dužnosnici međunarodne zajednice blagonaklono gledaju na veličanje ratnih zločinaca od strane bošnjačkih dužnosnika, a slučaj „Turković“ i „Hadžović“ to zorno pokazuju.

O ovome se, naime, nisu očitovale međunarodne institucije koje to gotovo redovno čine kada nije riječ o zločinima počinjenima od strane bošnjačke Armije BiH. Ni slova osude nismo mogli vidjeti niti od OHR-a, ni od Izaslanstva EU u BiH, niti Veleposlanstva SAD-a u BiH, niti OESS-a u BiH koji su to činili mnogo puta do sada kada se radilo o zločinima počinjenima od strane Hrvata i Srba.

Tko je Muderris?

Vraćajući se ponovno na Halilovićev post koji je podijelio ministar Hadžović, valja i podsjetiti tko je Nezima ef. Halilovića (Muderris) za kojega na stranicama HVIDRA-e Mostar stoji da je bio zapovjednik 4. muslimanske brigade, da je odgovoran za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu te da priznaje jedino islamsku BiH.

Tužiteljstvu BiH je u studenom 2019. godine iz Policijske uprave Trebinje dostavljena dopuna izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv Zulfikara Ališpage zvanog Zuka i Nezima Halilovića zvanog Muderis osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica tijekom 1992. i 1993. godine.

Iz policije u Trebinju je priopćeno da su Ališpago i Halilović osumnjičeni da su 19.4.1993. godine planirali i napali mjesto Donje Selo na području Konjica, čime je izvršen progon stanovništva i uništena imovina.

Prema priopćenju, Ališpago je bio zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, dok je Halilović bio zapovjednik 4. lake muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH).

“Sve je za posljedicu imalo i ubojstvo četiri srpska civila i to Zorana Kuljanina, Neđe Golubovića, Obrena Ristića i Petra Vukosava”, navedeno je u policiji.

Kako je kazano, Ališpago i Halilović zvani Muderis su osumnjičeni da su, kao odgovorni časnici ARBiH, poticali i naređivali progon i zatvaranje osoba srpske i hrvatske nacionalnosti u logore u Čelebićima, Musali i Tarčinu, u kojima je bilo, u različitim intervalima, zatvoreno više od 2.000 osoba .

Nezim Halilović Muderis je postavljen za imama Repovacke džamije u Konjicu, u kolovozu 1991.g., da bi od siječnja 1992.g., do rujna 1997.g. obavljao dužnost glavnog imama u Konjicu.

U razdoblju rata u BiH bio je zapovjednik „DIC Muderris“ i zapovjednik 4. Muslimanske slavne brigade. Dva puta ranjavan i dobitnik ratnih priznanja: Zlatni Ljiljan i Grb sa Zlatnim mačevima. Razvojačen u kolovozu 1996. g., na osobni zahtjev u činu pukovnika ARBIH. Od rujna 1997.g. bio na dužnosti direktora Vakufske direkcije BiH. Bio je i član Glavnog odbora SDA BiH. Bio član Parlamenta BiH u vremenu 1997/99 godine. Član Rijaseta IZ-e, po službenoj dužnosti i hatib Džamije „Kralj Fahd“.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori