Široki Brijeg: Obilježena 76. godišnjica od partizanskih ubojstava hercegovačkih franjevaca

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Prije 76 godina partizani su ušli u grad, a nedugo zatim i u Franjevački samostan na Brijegu. Tamo su zatekli 12 fratara koje su u odveli do ratnog skloništa, ubili ih i zapalili. U godinama rata Hercegovačka franjevačka provincija izgubila je 66 svojih članova.

Molitva pred ratnim skloništem započela je u 16 sati, a nastavilo se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Molitvu ispred ratnog skloništa predvodio gvardijan Franjevačkog samostana Široki Brijeg fra Ivan Marić i vicepostulator postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić.

Svećenici i vjernici u procesiji su se uputili u crkvu gdje je svetu misu, uz koncelebraciju velikog broja svećenika, predvodio fra Miljenko Šteko.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić iznio je podatke o radu Vicepostulature u 2020. godini, a gvardijan fra Ivan Marić izrekao je riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove godine 7. veljače obilježen je kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«, što ga je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«, što ga je proglasila Županija Zapadnohercegovačka.

 

 

U nedjelju 7. veljače mještani Mokrog i Crnih Lokava su se hodom i zajedničkom molitvom simbolično prisjetili svih nevinih žrtava u vremenima II. Svjetskog rata i poraća u ovim krajevima.

Drugu godinu zaredom na incijativu i ideju nekadašnjeg nogometaša Širokog Brijega Ivice Galića trči se i minimaraton. Prošle godine bila su četiri trkača, a ove godine bilo je skoro pet puta više, njih 19. Krenuli su u 12:15 sati iz Crnih Lokava, a trebalo im je oko sat i pol do Briga.

Vrisak.info/https://www.vrisak.info /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)