Moskva prozvala Inzka: Dosta samovolje, vrijeme da se ukine vanjski protektorat prema BiH

Vrijeme:1 min, 35 sec
Moskva poziva visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji, poručilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u priopćenju koje su objavili mediji, u balkanskim medijima uveliko se citira pismo visokog predstavnika upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske sa zahtjevom da u roku od tri mjeseca oduzmu povelje s odlikovanjima koje su dodijeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tijekom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

Šteti postkonfliktnoj normalizaciji

– Ne ulazeći u suštinu pretenzija Inzka, smatramo kako je neophodno da podsjetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem zastupničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne točke gledišta – ističe se u priopćenju.

Kako se navodi, visoki predstavnik nije se čak ni konzultirao sa upravnim odborom Vijeća za provođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

Također, Moskva smatra da drsko ponašanje Inzka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

– Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlaštenja, nego sve više postaje čimbenik destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povjereni Daytonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Inzka da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose – priopćilo je rusko Ministarstvo.

Zakonski izabrani organi

Također se navodi kako Inzkov neumjesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju „dodatnu vrijednost“ za rješavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam. – Sigurni smo kako je došlo vrijeme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam vanjskog protektorata prema suverenoj BiH, i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe – zaključuje se u priopćenju.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori