“Ušminkana” Vijećnica spremna za sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Sve je spremno za održavanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, prve takve sjednice još od 2008. godine, doznaje Hrvatski Medijski Servis.

Naime, 35 novoizabranih gradskih vijećnika danas će po prvi puta sjesti u klupe mostarske gradske vijećnice, a ušminkana Vijećnica već ih očekuje.

HMS vam donosi nekoliko fotografija:


Podsjećamo, najstariji vijećnik Gradskog vijeća Grada Mostara, Tomislav Primorac, za sutrašnju je sjednicu predložio sljedeći dnevni red:

1. Verifikacija mandata vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara – Izvješće Izbornog povjerenstva Grada Mostara o ovjeri mandata osobama koje su dobile vijećnički mandat (članak 20. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara),

2. Davanje i potpisivanje svečane prisege (članak 21. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara ),

3. Utemeljenje Klubova konstitutivnih naroda ( članak 22. i 33. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara ),

4. Izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća (članak 24.-32. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara),

5. Izbor Gradonačelnika (članak 44. Statuta Grada Mostara)

Prema saznanjima od prethodnih dana vrlo je vjerojatno da će se konstituirati klubovi konstitutivnih naroda te da će se izabrati predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća. Malo je vjerojatno da će odmah sutra biti izabran gradonačelnik, a treba podsjetiti i da je vijećnica Naše stranke, Boška Ćavar, pozitivna na koronavirus.

Što se tiče procesa izbora gradonačelnika ili gradonačelnice Mostara, HMS podsjeća da je visoki predstavnik u BiH izmijenio Statut Mostara, te da je prema izmijenjenim odredbama za izbor gradonačelnika u trećem krugu dovoljna i prosta većina.

Visoki predstavnik 2009. godine donio je, temeljem Bonskih ovlasti, odluku o izmjeni Statuta Mostara u dijelu koji se odnosi na izbor gradonačelnika Mostara. U članku 1. te odluke stoji:

U stavku 5. članka 44, rečenica “U trećem krugu, prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika je potrebna za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata.” mijenja se i glasi:

“U trećem krugu, prosta većina glasova gradskih vijećnika koji su prisutni i glasuju potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata”.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u prosincu 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)