Z. Miliša: Europska unija i farmaceutska mafija

Vrijeme:7 min, 39 sec

Europska unija potkopava vlastita načela demokracije

Već dugo tvrdim da Europska unija potkopava vlastita načela demokracije. Selektivno Milišaisporučivanje cjepiva protiv koronavirusa je jedan u nizu dokaza toj konstataciji… Od pojave pandemije do krize s cjepivima sve članice EU su se okrenule same sebi, a europska solidarnost po tko zna koji puta pala je na ispitu. Od pojave koronakrize urušena su neka temeljna načela EU-a, od slobode kretanja do solidarnosti, humanosti i zdravlja građana.

Bogate članice Europe su naručile goleme količine cjepiva – što znači da će siromašnije zemlje svijeta doći na red znatno kasnije. S druge strane, sve više je frustriranih građana diljem Europe kojima se stalno obećavaju novi termini za cijepljenje, a istovremeno dobivaju nove informacije o otkazivanju prethodno dogovorenih termina.

Proslavljeni njemački filozof Jürgen Habermas kritizirao je politiku Europske unije rekavši da se ona srozala na razinu tehnokracije prilagođene financijskim interesima interesnih skupina. I sociolog Rastko Močnik s Filozofskog fakulteta u Ljubljani svojevremeno je izjavio: “EU funkcionira po principu kolonija”.

EU gubi demokratski legitimitet

Kao deklarirani eurorealista, a takve europoltroni nazivaju EU-skepticima sada imam(o) nove argumente u prilog tvrdnji da su nestale sve iluzije o demokratičnosti Europske unije, koju su (sada) farmaceutske tvrtke bezočno EUprevarile, a članice EU okrenule su se vlastitom snalaženju u žurnoj nabavci cjepiva. Druga moguća varijanta, ukoliko nije riječ o prevari, je da su se međusobno dogovorili oko podjele plijena – čitaj enormnih provizija!

EU je nastupila kao kolektivni kupac za sve članice i odatle oni koji su potpisivali ugovore s farmaceutskim gigantima trebaju snositi odgovornost isto kao i te kompanije koje su izigrale ugovore!

Od pojave COVID-a 19 do danas porasla je razlika između siromašnih i bogatih članica EU. Odatle moja tvrdnja da je Unija sada konačno izgubila demokratski legitimitet! Raspodjela cjepiva srušila je zadnje argumente europoltrona o jedinstvu Europske unije i ukazala na moći farmaceutskih divova, koji se stavljaju izvan svih zakona. Sad bi mi trebali imati razumijevanja za “problem” kako je farmaceutskim gigantima teško proizvesti tolike količine cjepiva. Najuspješnije kupuju cjepiva i procjepljuju Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein pa Velika Britanija i SAD-e. CjepivoPostavili su jasne uvjete farmaceutskim tvrtkama i procijepili najviše svojih građana. Izrael i Velika Britanija su među prvim državama odobrile cjepiva i započele s cijepljenjem, nakon što su za njih platile znatno veće iznose nego Europska unija.

Europska komisija je prošle godine sklopila ugovor za isporuku gotovo dvije milijarde doza cjepiva ili za cca. oko 450 milijuna građana svih članica Europske unije. Ugovori su potpisani sa šest proizvođača cjepiva: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, BioNTech, Curevac, Johnson & Johnson i Sanofi. Moderna je u 2019. godini imala “slabašnih” 60 milijuna dolara prihoda. Iako su EU birokrati imali rezerve prema cjepivima iz Kine i Rusije, te su ih države uspješno razvile.

Ranije sam u svojim tekstovima upozoravao na ulogu farmaceutske industrije kao i na važnost informacija tko je proizvođač cjepiva, koliko je trajalo testiranje istoga, tko jamči za njegovu validnost, je li iste kvalitete i s kojim nuspojavama…. Prema nekim neutralnim ekonomski procjenama farmaceutski giganti Moderna i Pfizer će od cjepiva uprihoditi (u idućoj godini) preko 30 milijardi dolara.

Propusti Europske komisije i odgovornost Ursule von der Leyen

Europska komisija je bila i ostala pod utjecajem raznih lobističkih skupina multinacionalnih kompanija. Šefica LeyenEuropske komisije Ursula von der Leyen nedavno je rezignirano izjavila kako je EU uložila “milijarde kako bi se pomoglo u razvoju cjepiva protiv COVID-a i da je sada na farmaceutskim tvrtkama da ispune svoju obvezu.” Sada bi mi trebali nasjesti na njeno kukanje, umjesto zatražiti (njenu) odgovornost pregovarača s farmaceutskim gigantima, a neminovno nam se nameće i pitanje mogućeg “deala” s enormnim provizijama. Ursula i njen tim su se sustavno u posljednjih godinu dana pokazali iznimno lošima, neodgovornim i treba ih smijeniti, ukoliko nisu u sprezi s farmaceutskom mafijom. Ako jesu trebaju kazneno odgovarati! Zar EU nema institute, svoje znanstvenike i farmaceutsku industriju na nivou Rusije, Kine, SAD-a i Velike Britanije?

Raspršile su se iluzije o jedinstvu Europske unije, koju su proizvođači cjepiva jednostavno i bezočno prevarili, a pojedine države su se pobrinule da se snađu same. Rusija i Kina su same razvile svoja cjepiva, a sad ta cjepiva i prodaju.

Kod kupnje cjepiva članice EU se nisu prethodno dogovarale i zajednički nastupale prema farmaceutskim tvrtkama. EU je (ne)izravno investirala u razvoj cjepiva u drugim državama. SAD, Rusija i Kina imaju svoja cjepiva, a EU je financirala cjepivo britanske tvrtke u vrijeme brexita.

EU povjerenstvo naručilo je od 6 tvrtki 2,3 milijarde doza za 450 milijuna stanovnika članica EU u iznosu od cca 14 milijardi eura. Činjenica je da je EU, u odnosu na Izrael i Veliku Britaniju naručila kasno i premalo cjepiva. Velika Britanija je profitirala izlaskom iz EU jer je samostalno odlučivala o cijeni i tempu cijepljenja svojih građana! Prvi se mađarski premijer Viktor Orban okrenuo ruskom cjepivu i tako prvi predvidio mogući poraz Europske komisije. Njemačka je dobila više doza od drugih članica EU jer je to platila u znatno većem iznosu koji se mjeri u stotinama milijuna eura.

Hrvatska je pri samom dnu u cijepljenju protiv korone. Usporedbe radi, u susjednoj Srbiji, koja dobavlja cjepiva iz Rusije i iz Kine, cijepljeno je gotovo četiri puta više građana nego u Hrvatskoj. Čak i jedna Belgija je dobila polovicu planiranih doza Pfizera. Međutim, najgore su prošle materijalno najranjivije države… Rumunjska kojoj se isporučilo jedva 50% planiranih količina. Slično će proći i Poljska, inače “neposlušna” članica EU. Ni Češka ne zaostaje puno za njima. Mađarska je za sada jedina zemlja EU koja je odobrila upotrebu ruskog cjepiva Sputnik V. Logično pitanje je: Zašto Hrvatska nije slijedila mađarski primjer nego je slijepo vjerovala EU birokratima!?

Farmaceutska mafija u suglasju i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Farmaceutske tvrtke računaju na našu bolest kako bi iz toga mogle izvući profit. Dogovori Europske komisije i farmaceutskih giganata nisu transparentni i tretiraju se kao poslovne tajne što baca sumnju u koruptivne djelatnosti.
WHOPrije više godina sam javno iznio pretpostavku da će raniji i najnoviji dokazi oko cjepiva pokazati kako je farmaceutska mafija u simbiozi sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, što će tu organizaciju konačno dovesti gdje pripada, na stup srama. Temeljni princip farmaceutskih giganata je : “Tko plati više, prije dobiva cjepivo”!

Ova priča je dokaz kako ni na svjetskom nivou nema pravde ni sankcija za kršenje ugovornih obveza kad je riječ o raznim lobističkim grupama! Hoće li proizvođači cjepiva preuzimati odgovornost za sve posljedice njihovog kršenja potpisanih ugovora?

Svojom golemom proizvodnjom farmaceutska industrija gomila dobit i moć. Svjetska zdravstvena organizacija započela je prijevarama i kriminalnim radnjama tijekom pandemije ebola virusa. Prije ebole, širili su paniku “kravljim ludilom”, svinjskom gripom… Poznata je činjenica da su tri visokopozicionirana člana Svjetske zdravstvene organizacije dobila enormne iznose mita od farmaceutskih kompanija koje su proizvodile “lijekove” protiv virusa tzv. svinjske gripe. Zato je Odbor za javno zdravstvo Europskog parlamenta donio rezoluciju sa zaštitnim mjerama s ciljem sprječavanja sukoba interesa. Naravno, stvoriše odbor da ne bi riješili problem.
Italija i Njemačka prijete odštetnim tužbama protiv Pfizera

Zbog smanjenja isporuke za gotovo 30% Italija je zaprijetila tužbama protiv Pfizera. “O zaštiti zdravlja talijanskih građana ne može se pregovarati”, izjavio je šef talijanskog tima za upravljanje pandemijom Domenico Arcuri. Italija je pokrenula odštetnu akciju u njezinu korist jer je Pfizer „bitno smanjio količinu doza. Italija u tužbi planira naknade za građane koji će oboljeti ili eventualno umrijeti zato što kasni njihovo cijepljenje, što bi odštetni zahtjev moglo dignuti do astronomskih visina. Za razliku od optužbe da je EU naručila premalo doza, ima nešto istine u optužbama nevladinih humanitarnih udruga kako je bogata Europa naručila goleme količine – što znači i da će siromašnije zemlje svijeta doći na red mnogo kasnije. Ima prije istine u suprotnoj tvrdnji: bogata Europa je naručila daleko više nego što joj treba, ali zbog ograničenih kapaciteta proizvodnje će to neminovno značiti da siromašni – moraju čekati.

Problem nisu samo količine koje su naručene, nego količine koje proizvođači nisu u stanju isporučiti, objašnjava njemački ministar zdravstva Jens Spahn: “Činjenica da moramo određivati prioritete nema veze s naručenim količinama, nego s proizvodnim kapacitetima tih farmaceutskih tvrtki”, čime je implicirao početak pravne bitke s farmaceutskim tvrtkama.

Ostaje da se vidi je li zdravstvena kriza pogodovala interesnim skupinama za kampanju da cijepljenje postane planetarno obvezno, od čega bi, naravno, najviše profitirala farmaceutska mafija! Ne zagovaram antivaksere, ali postoje vrlo opravdane sumnje u transparentnost i dobre namjere i brigu Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje ljudi, pa to otvara prostor različitim pitanjima i spekulacijama vezano uz obvezno/neobvezno cijepljenje.

Zaključno

Izvrsne su dosjetke koje su mi stigle ovih dana preko WhatsAppa: “Stručnjaci su ustanovili da cjepivo najviše pomaže onima koji ga prodaju”, druga: “Zemlja smo u kojoj su nestale tvornice, lova, firme… a sumnjali ste da će nestati cjepivo?” i treća: “Ispada da je Capak fakat bio u pravu – sjedio je na praznoj kutiji”!

U ovom tekstu sam upozorio da bi oni koji su u ime EU pregovarali o cjepivima, kao i oni koji su izigrali ugovore u ime farmaceutskih kompanija trebali jednako odgovarati pred zakonom. Neosporna je činjenica da je ovo cjepivo još jednom pokazalo nekonzistentnost EU i da je ona pala na temeljnom principu solidarnosti i zdravlja građana, osobito na štetu najsiromašnijih država EU.

 

prof. dr. sc. Zlatko Miliša/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)