ČAVARA ZA HMS: To što pokušava napraviti u Mostaru ogledni je primjer onog što SDA želi uraditi u FBiH 2022.

Vrijeme:4 min, 19 sec

 

Tek jučer, prvi put nakon održanih izbora u Mostaru, i dva dana prije konstituiranja Gradskog vijeća Mostara, SDA je, čini se, djelomično odustala od pokušaja formiranja jednonacionalne vlasti u jedninom višenacionalnom gradu u BiH- Mostaru, u kojem Hrvati čine blagu većinu.

SDA je, proteklih mjesec i pol dana, ustrajavala na koaliciji “probosanskih snaga” u središtu Hercegovine, kako bi se HDZ BiH isključio iz vlasti u gradu na Neretvi, a kada su shvatili da SDP i Naša stranka ne žele koalirati sa SDA, Gradski odbor SDA je BH Bloku, kojeg čine ove dvije stranke, ponudio formiranje koalicije u mostarskom parlamentu s HDZ-om, u kojoj bi, opet, bošnjačke stranke dominirale. Zanimljivo je da SDA još nije HDZ-u BiH izravno predložila formiranje vijećničke većine u Gradskom vijeću Mostara, za razliku od HDZ-a koji takvu koaliciju, kojom bi se osigurala dvotrećinska većina, nužna za usvajanje svih važnih odluka, od usvajanja proračuna, Statuta Grada, urbanističkih planova, otvoreno predlaže od održavanja izbora u ovom gradu 20. prosinca prošle godine.

“SDA djeluje suprotno mostarskom sporazumu”

-U političkom sporazumu o održavanju izbora u Mostaru koji su potpisali HDZ BiH i SDA istaknuta je važnost otklanjanja diskriminacije i isključivanje bilo čije dominacije. Međutim, jasno je da SDA djeluje suprotno tom Sporazumu i da nastoji na sve moguće načine isključiti legitimne hrvatske predstavnike iz procesa odlučivanja, kako u gradu Mostaru, tako i na svim razinama vlasti u Federaciji BiH. Isključivanje HDZ-a BiH iz vlasti u Mostaru značilo bi narušavanje izborne volje Mostarki i Mostaraca koji su najveći broj glasova dali HDZ-u BiH, kaže predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjeća kako se izborna volja Hrvata ignorirala 2001. godine formiranjem Alijanse za promjene, 2011. godine formiranjem platformaške nezakonite i neustavne Vlade i tri puta neustavnim izborom drugog bošnjačkog člana Predsjedništva na mjesto na kojem bi trebao biti predstavnik hrvatskog naroda, tako da su aktivnosti u Mostaru, kaže Čavara, nastavak iste politike.

Predsjednik FBiH, koji je i dopredsjednik HDZ BiH, naglašava kako je činjenica je da se bez HDZ-a BiH ne može napraviti većina za usvajanje izmjena Statuta i donošenja drugih odluka iz nadležnosti Gradskog vijeća kako bi se implementirao drugi dio sporazuma za Mostar.

Stranka demokratske akcije insistira i da Bošnjak i kandidat te stranke dr. Zlatko Guzin bude gradonačelnik Mostara iako je HDZ BiH osvojio najveći broj vijećničkih mandata, a kandidat ove stranke dr. Mario Kordić, uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova.

Želi se relativizirati poraz u Sarajevu

-Kada pogledamo izborni rezultat svih kandidata za gradonačelnika Grada Mostara, jasno je da je dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH, dobio najveći broj preferencijalnih glasova. Stoga, tu ne bi trebalo biti dvojbe i dr. Kordić bi trebao biti gradonačelnik Mostara. Svako drugo rješenje značilo bi narušavanje izborne volje birača u Mostaru, kaže Čavara.

On smtra kako SDA želi poraz u Sarajevu relativizirati izborom gradonačelnika u Mostaru i smanjiti unutarstranački pritisak na predsjednika te stranke za loš rezultat na lokalnim izborima i aktualne afere koje se vežu za vrh stranke.

-Tražeći poziciju gradonačelnika, što je apsurdno, obzirom na izborni rezultat kandidata SDA za gradonačelnika grada Mostara, koji je dobio znatno manji broj glasova od kandidata HDZ-a BiH dr. Marija Kordića SDA još jednom pokazuje nedosljednost u stavovima i djelovanju, ističe sugovornik HMS-a.

Predsjednik FBiH kaže kako je dr. Kordić, kroz svoju dugogodišnju karijeru, uspješno odgovorio na sve izazove i zasigurno će, po njegovom mišljenju, kroz poziciju gradonačelnika, učiniti grad Mostar ljepšim i ugodnijim za život svih stanovnika Mostara.

-Nakon dvanaest godina, Grad Mostar će imati Gradsko vijeće. Mostarke i Mostarci moći će iznijeti svoje probleme i sudjelovati u kreiranju lokalne politike i nisu zaslužili manipulacije od strane SDA koja ne brine o stvarnim problemima Grada Mostara, već samo o osobnim interesima kako bi vodili alibi politiku predstavljajući onda da HDZ BiH blokira donošenje odluka…. Već poznati model, kaže Čavara za HMS.

Mostar kao ogledni primjer

On smatra da Gradu Mostaru treba snažno Gradsko vijeće sa stabilnom većinom koje će jednako brinuti o svim gradskim područjima i stanovnicima, a ne, kako kaže, neka nova politička blokada u režiji SDA.

-Stvar je matematički jasna, bez HDZ-a BiH nema potrebne dvotrećinske većine za donošenje bilo kakvih odluka, što je jasno i SDA, ali, ponavljam, njih zanimaju neki drugi ciljevi, a ne napredak Grada Mostara, kaže predsjednik FBiH za HMS.

Ističe kako SDA na primjeru Mostara pokazuje i kako građansku BiH zamišlja kao jednonacionalnu bošnjačku državu.

-Izborni proces u Mostaru ogledni je primjer i, na neki način, uvod u sve ono što bi nas moglo dočekati na Općim izborima 2022. godine. Umjesto da nastavimo pregovore u svezi izmjena Izbornog zakona kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sukladno presudi Ustavnog suda BiH, tzv.probošnjačke stranke predvođene SDA sustavno narušavaju ustavni poredak i na sve moguće načine pokušavaju oduzeti prava Hrvatima. U tome im uvelike pomaže aktualni sastav Središnjeg izbornog povjerenstva koji djeluje u interesu bošnjačkih stranaka, što je vidljivo i kroz izborni proces u Travniku, koji je pun nepravilnosti i propusta, kaže Čavara.

HDZ BiH, ističe, neće odustati od izmjena Izbornog zakona i ustavne zaštite prava hrvatskog naroda, ni u Mostaru ni u Travniku, a ni u svim mjestima u Federaciji BiH i BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori