Zapadne zemlje traže oslobađanje Navaljnog; Blinken: Rusija će odgovarati zbog ovog

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

SAD, Europska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka zatražile su od Moskve da odmah oslobodi Navaljnog, a američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će se Washington koordinirati sa saveznicima.

Kremlj je osudio miješanje u unutarnja pitanja a ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je pozive za oslobađanje Navaljnog.

“Ne miješajte se u unutarnja pitanja suverene zemlje. I savjetujemo da se svako bavi svojim problemima”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

SAD su izrazile duboku zabrinutost nakon osude, pozivajući na “hitno i bezuvjetno oslobađanje Navaljnog”.

“Usko ćemo surađivati s našim saveznicima i partnerima kako bi Rusija odgovarala za nepoštivanje prava svojih građana”, naveo je američki državni tajnik u priopćenju.

“Ponovo upućujemo poziv ruskoj vladi da odmah i bezuvjetno oslobodi Navaljnog, kao i stotine drugih ruskih građana nepravedno uhićenih posljednjih tjedana kada su koristili svoja prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”, dodao je.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je također na hitno oslobađanje Alekseja Navaljnog, rekavši da je presuda suprotna ruskim međunarodnim obvezama u vezi s pravnom državom i temeljnim slobodama.

Velika Britanija pozvala je na “trenutačno i bezuvjetno oslobađanje” Navalnog, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Litva i Latvija, članice EU-a, pozvala su Europsku uniju da odredi sankcije Rusiji zbog presude Navaljnom.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)