Mario Kordić, Zlatko Guzin i Irma Baralija žele u fotelju mostarskoga gradonačelnika

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Izbor čelnih ljudi Mostara mogao bi se zakomplicirati nakon što je u ponedjeljak istaknuto više kandidata za poziciju gradonačelnika koji se bira posredno kroz Gradsko vijeće te očekivanja stranaka da će se već na prvoj sjednici bitnije izmijeniti Statut grad, piše Večernji list BiH.

Predstavnici političkih stranaka, čiji su vijećnici na izborima 20. prosinca prošle godine izabrani u Gradsko vijeće, istaknuli su kako postoje tri kandidata za gradonačelnika Mostara. Izborni pobjednik HDZ BiH inzistira da to bude njihov nositelj liste dr. Mario Kordić, bošnjačka koalicija, koju predvodi SDA, istaknula je dr. Zlatka Guzina, a treća politička opcija po snazi, Bh. blok, koji čine SDP i Naša stranka, predložila je Irmu Baraliju.

U Gradskome vijeću vijećnike imaju još Hrvatska republikanska stranka, srpska lista “Ostajte ovdje” i Prva mostarska partija. Prva sjednica Gradskog vijeća koji posredno bira gradonačelnika trebala bi se održati u petak, 5. veljače, što će biti prvi put da ovo tijelo zasjeda nakon devet godina.

Za HDZ svi partneri

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe Izbornoga zakona o Mostaru, u tome gradu nisu se održavali izbori za lokalna tijela vlasti sve do prosinca prošle godine. Kandidat HDZ-a BiH za gradonačelnika rekao je kako su njima prihvatljive sve stranke za partnere kako bi se Mostar konačno pokrenuo.

“Partneri HDZ-a su sve izabrane stranke. Za to sam da se otvoreno razgovara, bez da se stavljamo u blokove. Očekujem potporu gradskih vijećnika i zajedno ćemo razgovarati o temama”, rekao je Kordić nakon sastanka.

Objasnio je kako nema dogovora među različitim političkim opcijama o gradonačelniku.

“Ono na čemu zapinjemo je izbor gradonačelnika Mostara. Bilo bi puno mudrije da je izbor izravan. Nadam se da će u petak biti dovoljno mudrosti i da se ne bavimo politikantstvom i nadmudrivanjem, nego da sjednemo i da se dogovorimo jer nas čeka jako puno posla”, dodao je. Dr. Guzin, koji je kandidat SDA, izjavio je kako je dogovoreno samo da se na prvoj sjednici izabere vodstvo Gradskoga vijeća.

“Nisam zadovoljan rezultatima i zaključcima jer nismo ništa zaključili. Naravno da smo se usuglasili da će se na prvoj sjednici izabrati novo Gradsko vijeće i to je jedino što je rezultat ovog sastanka”, rekao je.

Irma Baralija iz Naše stranke potvrdila je kako je ona kandidatkinja ove stranke za gradonačelnicu Mostara.

“Jako je ambiciozno da se na prvom sastanku dogovorilo bilo što krupnije. Svi su složni da ne žele da grad bude u jednom bezvlašću. Ne želimo populizam. Svi vijećnici složni su da će već na prvoj sjednici izabrati rukovodstvo”, rekla je Baralija.

Zamjenik predsjednika Hrvatske republikanske stranke Slaven Bevanda rekao je da klubovi konstitutivnih naroda moraju predložiti kandidate i na taj način steći će se uvjeti da se izabere vodstvo Gradskog vijeća Mostar. O imenima nije govorio niti je bilo govora o tome na tijelima stranke.

Izmjene Statuta

“HDZ ima većinu, očekujemo da će oni predložiti ime”, izjavio je, dodavši da će se HRS u srijedu na sjednici izjasniti o kandidaturi, kao i hoće li dati potporu nekom od kandidata.

“Ne bira se u paketu. Može rezultat biti 15:15:5, ovisno o tome tko ima najviše glasova, postaje predsjedatelj, druga dva dopredsjedatelji. Ako bude gradonačelnik iz istog naroda kao predsjednik Gradskog vijeća, onda dolazi do ponovnog izbora”, objasnio je Bevanda proceduru.

Član koalicije Bh. bloka Arman Zalihić izrazio je očekivanje da će se na prvoj sjednici Gradskog vijeća promijeniti Statut kojim bi se omogućilo da se i predstavnici manjinskih naroda mogu kandidirati za vodeće pozicije u Gradskome vijeću.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)