HRVATSKI TRENERI: Kako je Niko Kovač preporodio Monaco

Vrijeme:4 min, 45 sec

 

Iako su svi (s punim pravom) nazvali 2020. najgorom godinom u povijesti, Monaco se možda s tim neće složiti. Nakon dvije godine slabih rezultata i kaotičnog vodstva, momčad iz Kneževine prolazila je posljednjih mjeseci mnogo bolje i možda je pronašla put povratka na vrh francuske Ligue 1 u 2021. godini, piše Stats Perform.

Monaco zasad ima najbolji učinak ove godine u francuskom prvenstvu (12 bodova i 14 golova u četiri utakmice) i učvrstio je svoje mjesto među vodećih šest klubova s 39 bodova iz 21 utakmice. Već je osvojio više bodova nego tijekom cijele katastrofalne sezone 2018./2019., kad je jedva izbjegao ispadanje i završio na 17. mjestu. Monaco sada ima gotovo jednak broj bodova kao u skraćenoj sezoni 2019./2020., kad je osvojio 40 bodova u 28 utakmica, a sezona je prekinuta kad se našao na devetoj poziciji, prenosi Index.hr.

Promijenili su cijelu momčad

Od ljeta 2018. godine hijerarhija u Monacu neprestano se mijenjala. Tijekom tog razdoblja klub je dobio novog izvršnog dopredsjednika (Oleg Petrov), novog sportskog direktora (Paul Mitchell) i imao četiri trenerske smjene (Leonarda Jardima zamijenio je Thierry Henry, pa se vratio Jardim, potom je došao Roberto Moreno i na kraju Niko Kovač). Hrvatski trener, kojeg je imenovao Mitchell, stigao je sredinom ljetne stanke, nakon promjenjivog uspjeha s Bayernom iz kojeg je otpušten nakon 16 mjeseci.

Monacova momčad također je posljednjih godina bila fluidna. Prošlog je ljeta više od 60 nogometaša bilo pod ugovorom s Monacom. Većina je napustila klub tijekom ljetne stanke (trajno ili privremeno), pa je njihov broj pao na 30. Nakon što su u katastrofalnoj sezoni 2018./2019. u Ligue 1 zaigrala 42 igrača (rekord te sezone u pet vodećih europskih liga), Monaco se odlučio za veću stabilnost u sastavu, gradeći momčad oko iskusnih igrača Ligue 1 i talentiranih mladića, a ne više na poznatim stranim imenima.

Kako bi se demonstrirao novi smjer, Monacovi najiskorišteniji igrači ove sezone u minutama igre su: Benoît Badiashile (19 godina), Aurélien Tchouameni (20), Ruben Aguilar (27), Wissam Ben Yedder (30), Youssouf Fofana (22) i Sofiane Diop (20). Svi su Francuzi i svi su prije igrali u Ligue 1. To je novi Monacov pristup. Prosječno su u Monacovim početnim postavama u sezoni 2020./2021. bila 7.4 domaća igrača, više nego bilo koje sezone u posljednjih deset godina.

Kovačeva potraga za ravnotežom

Ova ambiciozna skupina nogometaša brzo se prilagodila Kovačevim načelima. Jedno od ključnih načela je intenzivan i agresivan presing. Od početka ove sezone Monaco je kao momčad izveo najviše obrambenih akcija u pet vodećih europskih liga (694), a četvrti je najbolji prema broju osvojenih lopti na svojoj trećini terena (182). Prema broju tako osvojenih lopti, Monaco je drugi u Ligue 1, iza PSG-a.

Unatoč tome, hrvatski trener morao je prilagoditi i svoj način rada. Njegova tradicionalna formacija 4-3-3, koju je često koristio u Bayernu, nije bila optimalna za Monaco. Iako je ovaj sustav njegovoj momčadi omogućio solidan posjed lopte (prosječno 61.6 posto), Monaco je često imao problema s probijanjem dobro organiziranog obrambenog bloka i bio je osjetljiv na brze protunapade. Tako je bilo i prošlog listopada, kad je Kovačeva momčad izgubila u Brestu (0:1), neutralizirana kod kuće protiv Montpelliera (1:1) i nadigrana u Lyonu (1:4). Tijekom tog mjeseca Monaco je imao prosječni posjed 72.6 posto i 60 udaraca na gol, ali postigao je samo dva pogotka (oba iz kaznenih udaraca). Istodobno je primio šest golova iz samo 25 udaraca. S visoko postavljenom defenzivnom linijom, Monaco je bio izložen.

Nakon ove frustrirajuće serije Niko Kovač okrenuo se formaciji 4-4-2 kako bi uspostavio ravnotežu u svojoj momčadi. U toj postavi, koju je favorizirao Leonardo Jardim tijekom nevjerojatne sezone 2016./2017., Kevin Volland je premješten s krila u sredinu, što je osnažilo Monacove napade. U usporedbi prvih šest utakmica (zaključno s Lyonom) sa sljedećih 13, njegovi udarci po utakmici narasli su s 0.2 (nula golova) na 2.2 (10 golova).

Druga korist bila je u sredini terena, gdje su Aurélien Tchouameni i Youssouf Fofana bili efikasniji u obrani kad djeluju kao tandem nego kao trio. Od studenoga i Kovačevog prelaska na 4-4-2 obojica su osvajala tri lopte po utakmici više i bili bolji u duelima i uklizavanjima. To im je omogućilo igranje dublje u cjelini, njihov postotak dodira u suparnikovoj trećini pao je s 25 na 15 posto, što znači da se mogu više fokusirati na obrambenu stranu svoje pozicije.

Prijetnja iz prekida

Monaco je također poboljšao uigrane akcije iz prekida u sezoni 2020./2021., postigavši 19 pogodaka iz takvih situacija u Ligue 1, pet više nego bilo koja druga momčad. Deset pogodaka postignuto je nakon kornera, što je jednako najboljem Monacovu učinku iz sezona 2006./2007. i 2016./2017. prema podacima Opte. Pod Nikom Kovačem Monaco je zaista predstavljao opasnost iz kornera, generirajući ukupno 69 pokušaja, devet više nego bilo koji drugi klub. Jedan od elemenata koji pomaže stalnom generiranju prilika iz kornera je raznolikost izvođača udaraca iz kuta. Sedam igrača izvelo je 10 ili više kornera za Monaco, što znači da suparnik ima problema u predviđanju različitih mogućnosti izvođenja.

Ipak, još uvijek ima prostora za napredak protiv velikih klubova u Francuskoj. Monaco ima najlošiji učinak protiv klubova koji su trenutačno među vodećih pet u Ligue 1 (Paris/Lyon/Lille/Rennes) jer je dosad osvojio samo tri od mogućih 12 bodova. Monaco također ima ponešto problema u gostima, prema tom kriteriju ove sezone je tek deveti.

Monaco i dalje vreba mjesto u europskoj konkurenciji. Niko Kovač došao je u Monaco jer mu je uprava jamčila vrijeme za obnovu momčadi. Čini se da je Kovač postavio temelje i uzvratio za povjerenje i prije nego što su se mnogi nadali.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)