Pokazuje li SDA na primjeru Mostara kako zamišlja građansku BiH?

Vrijeme:1 min, 4 sec

Zbog čega SDA ustrajava na koaliciji s “BH Blokom” i formiranju jednonacionalne- bošnjačke vlasti u jedinom višenacionalnom gradu u BiH-Mostaru. Gradu u kojem prema posljednjem popisu stanovništva u od 105.797 stanovnika živi 51.216 ili 48,41 posto Hrvata i 46.752 ili 44,19 posto Bošnjaka?, piše Hrvatski Medijski Servis.

Zbog čega vodeća bošnjačka stranka želi iz vlasti u Mostaru isključiti HDZ BiH- stranku za koju je glasovala ogromna većina mostarskih Hrvata i koja je relativni pobjednik mostarskih izbora s 13 osvojenih vijećničkih mandata?

Zbog čega Stranka demokratske akcije insistira da u gradu u kojem živi pet posto više Hrvata nego Bošnjaka, Bošnjak bude gradonačelnik, ako je HDZ BiH osvojio najveći broj vijećničkih mandata, a kandidat ove stranke dr. Mario Kordić, uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova?

Zbog čega SDA ustrajava na formiranju vijećničke koalicija s BH Blokom, koja bi imala natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću Mostara, kada je za donošenje svih važnijih odluka, od proračuna, urbanističkih planova, izmjena gradskog statuta potrebna dvotrećinska većina u mostarskom gradskom parlamentu?

Može li se formiranjem jednonacionalne vlasti u višenacionalnom gradu osigurati politička stabilnost i funkcionalnost?

Pokazuje li SDA na primjeru Mostara kako zamišlja građansku BiH-kao jednonacionalnu bošnjačku državu?

Ovo su pitanja na koja HMS danas traži odgovore.

 

R.I. /HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)