OPASNA PROVOKACIJA: Hrvatska traži ispriku Beograda zbog nazivanja Knina “srpskim okupiranim gradom”

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Hrvatska je u četvrtak zatražila ispriku Srbije i najavila slanje prosvjedne note nakon što je član srbijanskog izaslanstva nazvao Knin “srpskim i okupiranim” i poželio da se nad njim ponovno vijori srpska zastava.

OPASNA PROVOKACIJA U KNINU “Ovdje će se vijoriti srpska zastava”. MVEP RH šalje prosvjednu notu Srbiji

Miloš Stojković, humanitarni djelatnik i teolog, bio je u izaslanstvu predvođenom državnim tajnikom u srbijanskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je obilazilo srpsko stanovništvo u Šibensko-kninskoj županiji u povodu srbijanskog vjerskog praznika, prenosi Hina.

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa “srpskog okupiranog teritorija”. “Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde”, kaže Stojković.

“Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina…”, rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: “Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin.”

Knin je od 1991. do 1995. bio središte tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnutog teritorija pod kontrolom lokalnih Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u vojnoj akciji Oluja u kolovozu 1995.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je osudilo taj “skandalozan čin i odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje”.

“Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službenog izaslanstva iz Republike Srbije, za što očekujemo službenu ispriku i nedvosmisleno ograđivanje”, stoji u priopćenju.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori