OTVORENO PISMO HRVATSKOJ I SVJETSKOJ KULTURNOJ JAVNOSTI

Vrijeme:5 min, 28 sec

 

 

 

Ovim otvorenim pismom želimo upoznati hrvatsku i svjetsku kulturnu javnost o postojanju novog, u povijesti potpuno nepoznatog slikarstva, dubokog prodora u području likovne umjetnosti, nažalost dosad prešućenog i nepoznatog..

(Riječ je o velikom fundusu umjetnina autora, slikara Mile Prpe),

kojeg se već skoro 40 godina  prešućuje  od domaće i svjetske kulturne javnosti. Riječ je o potpuno nepoznatom slikarstvu. Slikarstvo koje je na granici razuma – jer je neshvatljivo da ga je mogla napraviti ljudska ruka.

Uvjerite se sami upisom teksta na Google  „Mile Prpa Prešućena umjetnost (glazba)“ i “Mile Prpa slike” pa ćete vidjeti tek mali segment tog ogromnog fundusa umjetnina.

 

Video/Prešućena umjetnost Mile Prpa: Zašto šutnja !!??

 

Već decenijama autor traži izložbene galerije, ali uvijek nailazi na zid šutnje, da ne kažemo i prezira.

Riječ je o golemom fundusu umjetnina od cca 600 ulja na staklu

(od toga  450 koje se još nalaze kod autora) nezaštićenih, neuokvirenih, slika  različitih formata od onih manjih, ali i brojnih većih dimenzija.

(nije naiva)!

Autor je i grandioznog slikarskog projekta HRAM MINIJATURA s ukupno 2160 majstorskih minijatura (ulje na pergamentu) sažetih u četrdeset opremljenih poliptiha  dimenzija  122 x 133 cm i deset manjih poliptiha dimenzija 130 x70 cm na temu Iskonski darovi, a sve skupa „…van bilo koje postojeće likovne doktrine ili konvencije“ (Prof. dr. Vinko Zlamalik“)

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu,  još 1997. g. pokrenula je akciju da se u gradu Kninu uspostavi, u svjetskim razmjerima, jedinstveni veliki muzej te umjetnosti, ali je to sve zataškano u nekim mračnim tajnim krugovima neistomišljenika  koji su se usprotivili odmah nakon svečanog potpisa velike donacije gradu Kninu.

Kad su slovački galeristi naišli na Internetu na dio tih umjetnina,  nikako im nije bilo jasno zašto Hrvatska s tom umjetnošću, kao hrvatskim brendom, ne izlazi pred hrvatsku i svjetsku kulturnu javnost!

Riječ je o vrhunskim umjetničkim djelma Mile Prpe, nepojmljivo da se to može napraviti ljudskom rukom, pa to nazivaju “čudom”!.

Mile Prpa je slikar, pjesnik, filozof, etičar, kolumnist, dječji pisac, pravnik, pisac libreta za velike opere i sl. gotovo višestruki genij kakvog Hrvatska još nije imala.  Autor je čuvenog Codexa moralis Croaticum. Svojom   pojavom natkrilio je brojne povijesne ličnosti iz područja filozofije, pjesništva, slikarstva, pa i autore dječje literature.

Zašto šutnja!!?? 

Hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj javnosti uskraćena je spoznaja da postoji novi duboki prodor u likovnosti u dosad nepoznatoj čudesnoj umjetnosti.

U par navrata pokušalo se, u rodnom mjestu autora, u Siveriću urediti zapuštanu zgradu stare Pučke škole za trajni smještaj bar jednog manjeg dijela tog fundusa.

Ali Ministarstvo kulture RH izbjegava to napraviti, makar za mnoge nevažne stvari ima sredstava i ne traži proceduru, a što bi to postalo svjetska turistička destinacija u jadnom i zapuštenom Siveriću, (koji je nekad dugo godina bio najveće industrijsko središte u Dalmaciji) za to ne mare.

Autor je u dva navrata došao  do novih otkrića u načinu slaganja boja – jednom ulja na pergamentu za minijature i drugi puta za ulja na staklu. U svom slikarstvu ne rabi kist. Njegovo slikarstvo je misterij poznat samo njemu. I više mu nitko ne može poreći status rodonačelnika potpuno novog stila u slikarstvu.  Ovo bi slikarstvo moglo postati i revolucionarno.

Jednaki tretman, isti autor, doživljava i na području književnosti gdje je stvorio, velebne spjevove, bezbrojne pjesme čudesne lirske ljepote,  zapravo cijelu jednu novu duboku lirsku filozofiju, koja je sažeta u knjigu „ARBORETUM POETICUM“ s više od 50 tisuća stihova, ali i drugih tekstova i knjiga, kojim je obogatio hrvatski književni jezik kao nitko do sada. U njegovim djelima hrvatski književni jezik rascvjetao se do neslućenih razmjera, ali sve uzalud.

Unatoč činjenici da je i kandidiran za Nobelovu nagradu u književnosti od strane dijaspore, sve prekriva neprobojni zlokobni zid šutnje.

 „U tom mnoštvu stihova Prpa je doživio potpuni rascvat duše , i čega se god dotakne, poput mitskog Mide, pretvori u pjesničku sliku, stih, strofu ili pjesmu! Tko jednom uđe u taj labirint misli i stihova, u tu čudesnu čaroliju stiha i rime iz njega više nikad ne izlazi“. (Prof. Grga Rupčić)

Obzirom da u Hrvatskoj nema sugovornika i ne može  ni s kime razgovarati na ovu temu, jer su mu sva vrata zatvorena,  prisiljeni smo otvorenim pismom  obratiti se  hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj javnosti da pomognu trajno sačuvati ovo  predragocijeno, basnoslovno kulturno bogatstvo. Bez i najmanje dvojbe, riječ je o svjetskoj kulturnoj baštini.

Usput rečeno, u izložbenom smislu. cjelokupni fundus umjetnina ne bi istovremeno mogla prihvati Galerija Klovićevi dvori,  teško i još  dva  takva Umjetnička paviljona poput onog u Zagrebu.

U Hrvatskoj  autor  jedva preživljava i strepi da bi i cijeli fundus umjetnina mogao  propasti ako dođe u ruke nekoga koji to neće ni znati, ni moći ni htjeti sačuvati.

DOSTAVLJA SE;

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj,

Ulica Augusta Cesarca br. 4, 10.000 Zagreb

UNESCO – 7 Place de Fontany 75352 PARIS 07 SP France

Francusko veleposlanstvo, Hebrangova ul. 2  10.000 Zagreb

Njemačko veleposlanstvo, Ulica. Vukovara 64 . 10.000 Zagreb

Austrijsko veleposlanstvo, Radnička cesta 80, 10.000 Zagreb

Australijsko veleposlanstvo, Nova Ves 11, 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo SAD, Ul. Thomash Jeffersona 2, 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo Švedske, Strojarska cesta 20. 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo Kanade. Prilaz Đure Deležića br. 4, 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo Mađarske, Jabukovac 2, 10.000 ZAGREB

Veleposlanstvo Talijanske Republike, Medulićeva 22, 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, A, Tuškanac 21, 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo Ruske federacije, Bosanska ulica 44, 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo  NR Kine, Mlinovi 132, 10.000 Zagreb

Japansko veleposlanstvo, Boškovićeva 2. 10.000 Zagreb

Veleposlanstvo Slovačke Republike,Prilaz Djure Deželića 10,10.000 Zagreb

Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, 10.000 Zagreb

Muzej Mimara, Roosveltov trg br. 5, 10.000 Zagreb

Umjetnički paviljon,Trg kralja Tomislava 22. 10.000 Zagreb

Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, 10.000 Zagreb

Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85, 10.000 Zagreb

HAZU, Trg  Nikole  Šubića Zrinskog 11, 10.000 Zagreb

Rektorat  Zagrebačkog Sveučilišta, Trg Republike, 14, 10.000 Zagreb

Internet portalima u Hrvatskoj, Večernji list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija , Novi list, HRT Tv , i radioprogrami, HINA, izvještajna  agencija.

Vladi Republike Hrvatske,Trg sv. Marka  2. 10.000 Zagreb

Predsjedniku Sabora RH Hrvatske Trg sv. Marka  6, 10.000 Zagreb

Ured Predsjednika RH, Pantovčak 241, 10.000 Zagreb

 

KONTAKT

mile.prpa@zg.t-com.hr

Mob (098/277 313)

Mile Prpa

  1. Rašice 2, 10.000 Zagreb

 

PREDLAGAČI OTVORENOG PISMA:

 Hrvatska akademska zajednica

              “Kralj Tomislav”,

Predsjednik dr. sc. Petar Vučić v.r.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES)

Predsjednik

Prof. emeritus dr.sc Zvonimir Šeparović v.r.

I brojni ljubitelji Prpine umjetnosti –

slikarstva i poezije u Domovini i dijaspori!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)