Kako je Ivan Pavao II. branio život pred svjetskim moćnicima

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

 

Članak pod naslovom „Čak je i L’Osservatore Romano potpuno ignorirao Papinu poruku protiv pobačaja”, nedavno objavljen ovdje, (prijevod s bloga Sandro Magister) izazvao je oštru kritiku jednog argentinskog čitatelja, filozofa Joséa Artura Quarracina, nećaka kardinala Antonia Quarracina, prethodnika Jorgea Maria Bergoglia na mjestu čelnika nadbiskupije iz Buenos Airesa.

Prema njegovoj prosudbi, istina je da papa Franjo govori teške riječi protiv pobačaja, ali to čini tako da ne digne strku u glavnim medijima, ne podnoseći na taj način neku vrstu cenzure, već se namjerno postavljajući u skladu s tom kalkuliranom šutnjom.

Zapravo, ako je papa doista želio više utjecati na javnost svojim riječima protiv pobačaja, zašto ih – pita se Quarracino – ne bi izgovorio na nedjeljnom Angelusu ili tijekom velikog javnog nastupa, ravnopravno sa svojim bučnim propovijedima u obrani prirode ili migranata, nego ih više voli skrivati ​​u privatnim pismima koja nisu objavljena ni u „L’Osservatore Romano”?

Zapravo, osvrćući se na godine papinstva Ivana Pavla II., svi se sjećamo ogromne bitke u javnom prostoru koju je papa vodio u obrani nerođenog života.

Dojmljivo je ono što se dogodilo 1994. godine, prije i tijekom međunarodne konferencije za stanovništvo i razvoj, koju su u Kairu sazvali Ujedinjeni narodi.

Cilj te konferencije bio je „zajamčiti reproduktivna prava”, formulaciju koju je Ivan Pavao II. tumačio kao „sustavnu smrt nerođenih”.

Pa, taj je papa, kako se događaj približavao, zagrmio u obranu života i obitelji u nizu od nekoliko nedjeljnih Angelusa, pozvao veleposlanike cijelog svijeta u Vatikanu da ga poslušaju, poslao UN-ovim dužnosnicima memorandum sa svim svojim prigovorima, primio je američkog predsjednika Billa Clintona u audijenciju koju su svjedoci nazvali „vrlo napetom”.

Rezultat je bio takav da je u svjetskim medijima kairska konferencija postala bitka između pape i moćnika svijeta za ili protiv pobačaja, kontracepcije i sterilizacije. Čak su i najpoznatiji ratni dopisnici pohrlili u Kairo, kao što je to činila Christiane Amanpour za CNN.

Međutim, danas – sugerira Quarracino – papa Franjo radije vodi svoje prikrivene osude pobačaja uz srdačne razgovore s prvacima „inkluzivnog kapitalizma”, istim onim koji financiraju politiku pobačaja diljem svijeta.

Izvor

Designs by Birgit: 20th Anniversary of Evangelium Vitae Novena

 

Quo vadis Croatia/https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)