U BiH SEKS LEGALAN SA 14 GODINA STRUČNJACI: Otvorena su vrata pedofiliji!

Vrijeme:2 min, 22 sec

Većina zemalja danas ima zakonski definiranu dobnu granicu ispod koje se maloljetnik pravno smatra dovoljno zrelim da pristane na spolni odnos s odraslom osobom.

Bilo koji oblik spolnog čina nad osobom ispod ove dobne granice automatski podrazumijeva optužbu za silovanje za koju je propisana kazna zatvora od jedne do 15 godina, ovisno o stanju i težini kaznenog djela.

Ovi bi podaci bili pohvalni ako minimalna dobna granica nije skandalozna i iznosi 14 godina, a još je skandaloznije što se zakonski primjenjuje u Bosni i Hercegovini. Ograničenje od 14 godina vrijedi i u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, Austriji ili Italiji, dok je 15 godina propisano u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj ili Danskoj.

Kazneno djelo

Da biste, na primjer, imali pravni seksualni odnos u Finskoj, Belgiji ili Rusiji, morate imati 16 godina. Da biste pristali na spolni odnos u Vatikanu, Turskoj ili na Malti, potrebno je biti punoljetan.

Alarmantno je, međutim, da u Europi ne postoji jedinstveni zakon o zaštiti djece i da ne postoji jedinstvena dobna granica ispod koje bi se bilo koji spolni odnos s maloljetnicom smatrao kaznenim djelom.

Stoga je kod nas dobna granica za pristanak na spolni odnos 14 godina. Međutim, iako je očito da je dijete u dobi od 14 godina dovoljno zrelo da bude u vezi koja uključuje seksualne odnose sa starijim partnerom, istovremeno je potrebno imati najmanje 16 godina da bi se moglo vjenčati.

Seksualne slobode

Ovdje se više ne radi o seksualnim slobodama, jer se radi o djeci u dobi od 14 godina koja su, blago rečeno, mnogim pedofilima otvorila vrata.

S tim se slaže i klinički psiholog dr. Čedomir Novaković, koji je za Klix.ba rekao da bi zakon po tom pitanju trebao biti puno stroži, jer u ovom slučaju govorimo o djeci koja u dobi od 14 godina još uvijek nisu ni blizu mentalno razvijenom kako bi mogla donijeti relevantne odluke o ulasku u spolni odnos.

“Zakon propisuje dobne granice, ali ne kaže kako se nositi s posljedicama nepromišljenog spolnog odnosa. Tu dobnu granicu treba pomaknuti prema starijoj dobi, posebno u našoj zemlji koja nema sustavan spolni odgoj u školama pa mladi nemaju pojma o seksualnosti “Zabrinjavajuće je i to što istraživanja pokazuju da je rani ulazak u spolni život povezan s nizom rizika”, rekao nam je Novaković.

Zlostavljanje djece

Novaković je dodao da, iako povećanje dobne granice za pristanak na spolni odnos neće spriječiti seksualni odnos među maloljetnicima, vrlo je važno spriječiti zlostavljanje djece od strane odraslih.

“Ponavljam, potrebno je podići granicu za pristanak na spolni odnos jer je previše zlostavljanja djece. Ali ne bismo trebali licitirati s godinama. Moramo djecu educirati i naučiti ih odgovornom ponašanju kako bi mogla donijeti kompetentne odluke, a to možemo postići samo ako uvedemo spolni odgoj. Vjerujte, ovaj nam je predmet potreban koliko i matematika i materinji jezik “, ističe Novaković.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)