Putin prosvjede za Navaljnog nazvao nelegalnim

Vrijeme:1 min, 34 sec

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je prosvjede održane tijekom vikenda u kojima se tražilo oslobađanje zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i nazvao ih opasnim i nelegalnim, dok su saveznici opozicijskog političara priopćili kako planiraju održati sličan prosvjed u nedjelju.

Policija je uhitila više od 3.700 ljudi i koristila je silu kako bi razbila mitinge održane širom Rusije u subotu kada su deseci tisuća demonstranata ignorirali ekstremno hladno vrijeme i policijska upozorenja kako bi tražili da Navajlni bude oslobođen iz zatvora u kome služi 30-dnevnu kaznu zbog kršenja odredbi uvjetne kazne, što on negira.

Putin, koji odbija nazivati Navalnog po imenu, poručio je studentima u ponedjeljak da nitko ne bi trebao koristiti nelegalnu prosvjednu akciju radi promoviranja vlastitih političkih interesa.

– Svako ima pravo izraziti svoje stavove u okviru zakona. Sve što je izvan zakona nije samo kontraproduktivno nego je i opasno – izjavio je Putin.

On je naveo previranja iz ruske revolucije u 1917. i raspad Sovjetskog Saveza u 1991. kao primjere kako nelegalne akcije mogu donijeti zla ljudima, i stoga ih je najbolje izbjegavati.

Dok je on govorio, Leonid Volkov, bliski saveznik Navaljnog koji trenutno boravi izvan Rusije, objavio je planove novog prosvjeda u nedjelju u kome bi se ponovno tražilo od vlasti da oslobode Navalnog.

Putin, u rijetkom javnom demantiranju optužbi koje Navaljni iznosi protiv njega, danas je odbacio optužbe navedene u snimci iz prošlog tjedna koji je imao više od 86 milijuna pregleda na YouTubeu.

Navaljni u tom snimku navodi da je Putin vlasnik raskošne palače na Crnom moru koju su financirali prijatelji ruskog čelnika, povremeno koristeći javni novac.

– Nisam gledao tu snimku iz prostog razloga što nemam dovoljno vremena da gledam takve informacije. Ništa od toga što je navedeno da je moja imovina ne pripada meni ni mojoj rodbini, niti je ikada pripadalo nama. Nikada – izjavio je Putin, prenosi Reuters.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori