SVETAC DANA”Sveti Vinko, đakon i mučeni”

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Đakon, španjolski prvomučenik, zaštitnik vinara.

22.siječnja

Na današnji dan slavimo svetog Vinka, đakona i španjolskog prvomučenika. Zaštitnik je Lisabona, vinara i proizvođača ocata.

Vinko je bio đakon iz trećeg stoljeća. Rođen je u mjestu Huesca, u blizini Zaragoze. Mučen je sa svojim biskupom Valerijem iz Zaragoze. Biskup Valerije imao je govornu manu, pa je Vinko služio kao njegov glasnogovornik. Za Dioklecijanova progonstva, guverner u Valenciji bio je Dacijan.

Biskup Valerije i Vinko pozvani su pred njega i naređeno im je da se odreknu svoje vjere. Vinko je u srčanom govoru odbio i čuti za takvo što. Valerije je zbog starosti samo prognan, ali je Vinko podvrgnut strašnim mukama od kojih je na posljetku i preminuo. Prema izvještajima o njegovoj smrti, tijelo su mu probadali metalnim kukama, bio je vezan za užareni roštilj i pečen, te su ga na kraju bacili u tamnicu čiji je pod bio prekriven polomljenom grnčarijom. Kažu da sve te muke nisu dirnule Vinka, te se na kraju, vidjevši njegovu vjeru, na kršćanstvo obratio i njegov tamničar.

Svečeva slava brzo se proširila po Galiji i Africi, tako da čak imamo nekoliko propovijedi koje je na njegov blagdan održao sam sveti Augustin. Zaštitnik je gradova Lisabona i Valencije, vinara i proizvođača octa. Tijelo mu je u srednjem vijeku preneseno iz Valencije u Lisabon, gdje je pokopano u njemu posvećenoj crkvi. U ikonografiji ga prikazuju kao prekrasnog mladića odjevenog u đakonsku dalmatiku, koji u ruci drži palmu mučeništva.

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori