Biden i BiH

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

 

 

U emisije koje su se bavile ustoličenjem novog predsjednika SAD-a J. Bidena glavnostrujaški mediji u Hrvatskoj pozivali su dobro nam znane „stručnjake“, koji su uglavnom prepričavali što vide ili čitaju u stranim medijima i to nam „prodavali“ kao svoje vlastite dubokoumne analize. 

Zanimljivo je da su ti „stručnjaci“ redom bili navijački raspoloženi za Bidena i protiv Trumpa, kao da su i sami Amerikanci bajdenisti, a ne biološki Hrvati jugoslavenske orijentacije. Govorili su o „svjetskoj politici“, a malo ili ništa o tomu kako bi se politika nove američke administracije mogla odraziti na Hrvatsku i na Bosnu i Hercegovinu odnosno na Hrvate u njoj. Kako će pak SAD pod vodstvom J. Bidena utjecati na naše susjedstvo i na naše bitne narodne interese, to bi ponajviše trebalo zanimati nas Hrvate. 

Kad gledamo tko se sve u Hrvatskoj i u „međunarodnoj zajednici“ veseli novoj američkoj vladi, imamo razloga za zabrinutost, iako nemamo nikakvih posebnih razloga žaliti za sad već bivšom. A kad gledamo kojim se ljudima okružuje novi Predsjednik, razlozi za zabrinutost rastu. 

Jedan je od njih profesor Daniel Serwer sa Sveučilišta Johns Hopkins. On je, kako piše bivši hrvatski diplomat dr. Darko Bekić za portal  Geopolitika News, dobio priliku da pred Vanjskopolitičkim odborom Kongresa, novoj američkoj administraciji iznese svoje prijedloge za rješenje političke krize na „Zapadnom Balkanu“. Pa ako ih predsjednik Biden prihvati, sadašnjem vodstvu BiH-Hrvata i čitavom hrvatskom narodu u BiH loše se piše. Serwer, naime, smatra da su Daytonski sporazum i koncept triju konstitutivnih naroda zastarjeli, te se zauzima za unitarizaciju zemlje i centralizaciju vlasti. 

Političke vođe BiH-Hrvata, odnosno HDZ BiH, on ubraja u “vođe etničke pljačke” (ethnic robber barons). Zato se, po njegovu mišljenju, američka politika i diplomacija trebaju zauzimati za njihovo uklanjanje iz političkog života. Uskraćivanjem američke gospodarske pomoći i sredstava iz fondova EU-a treba „izgladnjeti entitete“ (doslovno: starving the entities“), a sredstva preusmjeriti središnjim državnim vlastima u Sarajevu.  Suradnju s  hrvatskom vladom glede BiH Serwer uopće ne spominje, već samo traži sprječavanje “miješanja Hrvatske u BiH politiku”. 

Tome treba dodati da je njemačka kancelarica Angela Merkel rekla da „postoje veće mogućnosti za ‘politički sporazum’ između Njemačke i SAD nakon što je Joe Biden preuzeo vlast“. A znamo kakva je njezina politika prema „Zapadnom Balkanu“ i važnost Njemačke u EU-u, što je dodatni razlog za zabrinutost.  

Kako će se postaviti vlast u Hrvatskoj ako se počnu ostvarivati Serwerove zamisli, to još ne znamo, ali želimo vjerovati kako će bez obzira na sve svoje grijehe razumjeti da su nama Hrvatima uz hrvatsku slobodu i nezavisnost zanimljivi samo hrvatski narodni interesi. Ako to možda ne razumije, valja joj aktivno „pomoći“ da razumije.

 

MO/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)