Pale cijene nafte

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Cijene nafte pale su jučer na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara, pritisnute jačim dolarom, kontinuiranim širenjem covida-19 i sporim procesom cijepljenja koji su potisnuli u drugi plan oporavak kineskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena oslabila 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54.86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 10 centi nižoj cijeni, od 52.26 dolara, piše Hina.

Dobra je vijest na početku trgovine bio podatak da je kinesko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2020. poraslo 6.5 posto na godišnjoj razini. U prethodnom tromjesečju uvećano je 4.9 posto.

Dobro je raspoloženje bilo kratkog daha budući da je pozornost ponovo ugrabila pandemija koronavirusa.

“Činjenica da se barelom na londonskom tržištu trguje… po otprilike tri dolara nižoj cijeni nego prošle srijede rezultat je straha za gospodarstvo koji je izazvala korona, jačeg dolara i pojačanog pesimizma među investitorima”, objašnjava Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Trgovce posebno brine sporo cijepljenje protiv covida-19 koje je potaknulo sumnje u skori oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Britanski dužnosnik izjavio je da teškoće u cijepljenju izaziva “neravnomjeran” proces proizvodnje, a iz Pfizera su izvijestili da će u siječnju u Europu isporučiti manje doza no što je ugovorom utvrđeno.

“Ljudi se cijepe, ali nedovoljno brzo da bi se ubrzao globalni oporavak u prvom tromjesečju pa će se sporo oporavljati i potražnja”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Pritisak na cijene stvara i jači američki dolar, koji je u ponedjeljak dosegnuo najvišu razinu u četiri tjedna, slabeći kupovnu moć vlasnika drugih valuta, a time i potražnju za naftom.

Raspoloženje ulagača pokvarila je zabrinutost za sigurnost uoči ovotjedne inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena, objašnjava Tamas Varga iz PVM Oila.

“Pored ubrzanog širenja zaraze, nelagodu među investitorima izaziva i ovotjedna predsjednička inauguracija”, rekao je.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 54.68 dolara, što znači da je pala 51 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)