Plenković iskazao zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru

Vrijeme:2 min, 54 sec

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u Zagrebu održao radni sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dužnosnici su tom prilikom razgovarali o poticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njezinom europskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH. Također, govorili su o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i zabrinjavajućim događajima o kojima je dr. Čović izvijestio europske dužnosnike u pismu upućenom 18. siječnja.

Čović je istaknuo je zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, naglašavajući cijenjenje za ustrajnu pozornost unutarnjim izazovima u Bosni i Hercegovini i aktualizaciju njezinog euro-atlantskog puta. Kazao je kako svakim danom sve jača suradnja pomaže u osnaživanju europske perspektive BiH, istodobno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Također, Čović je kazao kako je, usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo do dubokog kompromitiranja lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat te potvrdio snažnu potporu biračkog tijela, iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora i informirao o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu poduzeti.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazao kako će vlasti Republike Hrvatske pod njegovim vodstvom nastaviti na unaprjeđenju suradnje s legitimnim hrvatskim dužnosnicima kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanje. Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru, govoreći kako nijedan izborni proces, a osobito ne onaj na kojega se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih dužnosnika u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja.

Na koncu, dužnosnici su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kazavši kako će se putem iste u predstojećem razdoblju nastaviti raditi na unaprjeđenju bh. kao suvremenog europskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih žitelja te u kojemu će prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni, priopćeno je iz HDZ BiH./HMS/

Spomenici i ulice ponovo su uzbunili javnost, prije svega u Sarajevu. Spominje se gradnja novog spomenika na Vracama iznad Sarajeva, ali i traži promjena imena ulica nazvanih po kolaboracionistima iz Drugog svjetskog rata. Kako smo došli u ovu fazu i ima li rješenja za nju ako znamo da stranke na vlasti upravo na ovom narativu ubiru poene kod svog glasačkog tijela?

– Treba biti iskren i reći da sve nacionalne stranke ne podnose antifašističku baštinu. Mogu se neke praviti da to nije tako. Neki su u većoj, a neki u manjoj mjeri davali imena ulicama i školama po kolaboracionistima iz vlastitih redova. Istina je da se to najmanje radilo u Sarajevu. Minimum poštovanja civilizacijskog naslijeđa ove zemlje bi bio da svako ko je na ovaj ili onaj način sarađivao s nacistima ili fašistima ne zaslužuje počast, bez obzira da li je svoju kaznu otplatio. Kada vi imenujete ulicu ili školu po nekom, poručujete da se slažete s čitavim životnim putevima te osobe.

Također, mislim da je skandalozna ideja da se išta dograđuje na Vracama i da se izdvajaju žrtve. Skandalozno je da inicijativa dolazi od nekoga ko dolazi iz Republike Srpske, koja je nastala na ideji da se etnički očisti neki teritoriji i da ima pravo živjeti samo jedna nacija. Svako bi trebao pomesti ispred svoga praga pa bi tek onda imao prava nešto zamjerati drugima

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)